Vječna vlast
47

Žuljević: SDA i HDZ su od Vlade HNK napravili novog Ljubu Bešlića

R. D.
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu još uvijek je na čekanju i to stanje će potrajati. Još od marta ove godine izborni pobjednici, HDZ i SDA, nisu sjeli za pregovarački stol, a kako ovaj kanton uvijek ide posljednji sve će pričekati uspostavu entitetske i državne vlasti.

Po ko zna koji put Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH HNK zatražio hitno sazivanje sjednice u kojem bi se završilo konstituisanje Skupštine HNK, imenovalo rukovodstvo i skupštinske komisije te napomenuo da "očekuje od SDA i HDZ da prestanu sa neodgovornim blokadama i opstrukcijama na štetu građana Kantona".

"Još jednom ih podsjećamo da su dužni, kao izborni pobjednici, sjesti za stol i razgovarati, a ne jedni drugima pisati kritike putem saopštenja. Podsjećamo ih da porodilje čekaju svoj zakon, bolnice finansijska sredstva, policija komesara i svoje zakonske odbore, policajci penzije, mladi policajci zakonite ugovore i plate. Nadamo se da su svjesni činjenice da njihov nerad i prepucavanje svaki dan iz našeg Kantona otjera jednu porodicu", napisali su.

Aner Žuljević, SDP-ov zastupnik u Skupštini HNK sarkastično dodaje kako je revolucija u HNK počela, nažalost ne izlaskom građana na ulice nego iz zemlje.

"Nakon 358 dana od izbora, Vlada HNK je u tehničkom mandatu iako su SDA i HDZ nakon izbora najavili nikad brže formiranje "nove" Vlade jer su rezultati takvi da im niko ne smeta. Zadnja sjednica Skupštine HNK održana je prije 236 dana, i po prvi put se dešava da nismo konstituisali skupštinu godinu dana od izbora. Mislim da smo po ovim brojevima neslavno ušli u Ginisovu knjigu rekorda", kaže Žuljević.

On smatra da se radi o klasičnoj anarhiji koja u pozadini ima dugoročne posljedice i za koje je direktno odgovoran OHR kao i sudska vlast koja ne poduzima ništa iako je jasno kako se radi o nesavjesnom radu i zloupotrebi položaja.

"Praksa preuzimanja mandata, u kojem se prima plata, a ne radi ništa ne postoji nigdje na svijetu i to je bruka, sramota i ismijavanje demokratije. Mjesecima smo čekali HDZ-ov Sabor, pa onda SDA-ov kongres, pa sad prve kiše jesenje, a onda vjerovatno i behar u decembru. Što će njima sekiracija zbog uspostave vlasti kad su oni uz pomoć 'vitalnog' OHR i anarhije u Mostaru 'skontali' da prepišu model i na kanton, ugasili Skupštinu HNK i od Vlade napravili novog 'Ljubu Bešlića'", naveo je.

Nastavlja kako se "troši 250 miliona narodnih para kako im se prohtije, a sebe pri tome proglase izvršnom, zakonodavnom i sudskom vlašću. Ne treba im niko i ovo može trajati do narednih izbora".

"Imaju kuma koalicije i zove se Valentin Inzko, za 30 hiljada eura mjesečno, otvara džamije i crkve po Austriji, valjda i on svjestan da ce za pet godina ove naše ostati prazne. Nažalost, umjesto da odmakom vremena imamo veće povjerenje u politiku mi smo danas, zbog raznoraznih političkih trvenja, na najnižoj mogućoj tački. Sve je obilježeno nekakvim inatima, političkim naduravanjima koji su politiku apsolutno odrodili od svakodnevnih životnih problema. Puno je problema, a sve manje vremena", zaključio je Aner Žuljević.