|

Žuljević: Radnici su prepoznali ko je grobar Aluminija i ko je pokrao stotine miliona

Žuljević: Radnici su prepoznali ko je grobar Aluminija i ko je pokrao stotine miliona
127
R. D.
12.7.2019. u 17:29
105
komentara
127

dijeljenja
Žuljević: Radnici su prepoznali ko je grobar Aluminija i ko je pokrao stotine miliona Kordon policije između radnika i zgrade HDZ-a u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Konačni kolaps Aluminija d.d. Mostar i jučerašnja dešavanja prokomentarisao je i zastupnik SDP-a u Domu naroda FBiH, Aner Žuljević. On kaže kako je nezabilježeno da se ugasi firma u kojoj je prosječna plata viša od tri hiljada KM, što najbolje govori o karakteru te kompanije.
Žuljević kaže kako smo nažalost jučer pred centralom HDZ-a gledali ono što smo trebali gledati prije deset godina kada su počeli očigledni lopovluci u Aluminiju, jer bi tad to sve imalo smisla."Jedino pozitivno u svemu jeste činjenica da su radnici prepoznali ko je grobar njihovih radnih mjesta i kompletne aluminijske industrije Hercegovine. Nažalost mostarski gigant nije izdahnuo odjednom, njega su godinama vrlo transparentno čerupali, a radnici iz samo sebi poznatih razloga šutjeli", kaže u svom komentaru Žuljević

Dodaje kako svi oni koji su pratili Aluminij su svjedoci kako je HDZ godinama manipulisao sindikatom, malim dioničarima i predstavnicima državnog kapitala održavajuci lopovski sistem u kojem se dobit Elektroprivrede kroz Aluminij pakovala u privatne džepove.

Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba) Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)


"I dalje ostaje nejasno gdje su nestale institucije sistema nadležne za utvrđivanje odgovornosti svih uprava od rata do danas. Koliko je god odgovorna politika, jednako je odgovorno i pravosuđe koje nije na vrijeme spriječilo divlju i bahatu politiku u namjerama skončavanja života Aluminija.

"Bez obzira na sva dešavanja, svako normalan je emotivan na činjenicu da su radnici ostali na ulici, kreditno zaduženi, a da je ugašen gigant koji je napravio pola Mostara i bio svjetski brend. Oni koji su harčili po Aluminiju su se jučer s pravom prepali gnjeva radnika da su u svojim izjavama i zaključcima nalupali stvari koje nemaju veze s realnošću, a još su i protuzakonite", izjavio je on.Kaže i kako nažalost, nakon sto je proizvodnja ugašena i radnici ostavljeni bez posla imamo nastavak proces iscrpljivanja tih istih radnika varanjem u smislu davanja lažne nade bez bilo kakve ozbiljne analize i pristupa.

"Svi u ovoj državi moraju znati da stotine miliona KM iz Aluminija nisu isparile nego su pokradene po istom modelu kakav smo gledali u Žitoprometu, Fabrici duhana Mostar, Sokolu i nizu drugih giganata koji su hranili generacije Mostaraca", zaključio je Aner Žuljević za Klix.ba.
Prijavi grešku


Komentari (105)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...