Tvrdi da je NS sve znala
33

Žuljević: Pokušali smo sa Zalihićem jer je SDA ranije pokazala da ne želi Baraliju

A. Z.
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Član SDP-a Aner Žuljević pokušao je razjasniti šta se danas dogodilo u Gradskom vijeću Mostara kada je Arman Zalihić predložen za gradonačelnik iako je Irma Baralija bila kandidat Bh. bloka.

Napisao je da je Zalihićsasvim legitimno predlozio PMP, što je pokazalo da ima potencijal od 7 glasova, računajući na kraju i na glasove Koalicije za Mostar.

"SDP 3, PMP 2 i NS 2 uz 11 koalicijskih je ciljanih 18 i dobijamo gradonačelnika kao kompromis u kojem nema ni pobjednika ni gubitnika u smislu nacionalnih blokova i grad ima šansu za novi početak. O svemu su dan ranije upoznati sa tom opcijom iz rukovodstva Naše stranke", naveo je.

Dodao je da je jasno da pri izjednačenom rezultatu od 17:17 prolazi mlađi kandidat, čime bi Zalihić i zbog godina imao prednost definisanu Statutom.

"Ne mogu da razumijem zašto je važno da kandidat iz Naše stranke dva puta prolazi isti scenarij i bude elimisan na isti način. SDP je u prvom glasanju u potpunosti ispoštovao glasanje za kandidata NS kao zajedničkog kandidata Bh. bloka, čime je pokazao svoju dosljednost u realizaciji dogovoreno. Legitimno je da nakon činjenice u kojoj SDA glasanjem dokaže da ne želi Bošnjakinju na čelu grada, pokušamo i sa drugim kandidatom koji ima 2 glasa PMP-a za koja je SDA javno govorio da nedostaju prvoj kandidatkinji da bi bila razmatrana kao ozbiljna opcija", kazao je Žuljević.

Smatra da je sasvim jasno da postoji dogovor SDA i HDZ-a da se eliminišu svi kandidati koji imaju mogućnost da dobiju 18 glasova.

"SDA je propustila dvije prilike da istinski pokaže kako stoji iza bh. politike koju javno zagovara i prepusti samo jednu od funkcija u FBiH kako bi okončala HDZ-ovu decenijsku vladavinu gradom Mostarom. Sjednicu smo napustili jer smo imali informaciju da postoji dogovor SDA i HDZ-a da se opet sve završi prvim krugom u kojem se treba očistiti teren Kordiću od kandidata Bh. bloka koji opterećuju SDA, što je na kraju i potvrđeno u scenariju", zaključio je.