Uoči sjednice
7

Žuljević: Izmjene Zakona o stečaju FBiH će podržati svako dobronamjeran u interesu radnika

Piše: I. Č.
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević kazao je za Klix.ba da će delegati Socijaldemokratske partije BiH podržati izmjene Zakona o stečajnom postupku, napominjući da bi izmjene trebalo da podrži svako ko je dobronamjeran u interesu radnika.

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bit će održana danas, a na dnevnom redu su, uz ostalo, izmjene Zakona o stečajnom postupku Federacije BiH po hitnom postupku.

"Riječ je o izmjenama zakona koje, konačno, na bazi presude Ustavnog suda Federacije BiH ispravljaju nepravdu prema radnicima u stečajnom postupku... U potraživanja višeg isplatnog reda ulaze potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana otvaranja stečajnoga postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanog zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovu naknade štete pretrpljene zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti", kazao je Žuljević.

Podsjetio je da je Vladi FBiH trebalo više od dvije godine da implementira nespornu odluku koja je donesena u interesu radnika.

"Ta činjenica ide u prilog konzistentnosti politike Vlade FBiH u obračunu s radničkim pravima započetim donošenjem Zakona o radu... Želim da vjerujem da ćemo danas imati dovoljan broj onih koji će podržati ovaj zakon i omogućiti konačnu primjenu pravde kada je riječ o interesu radnika u stečajnim postupcima. Nažalost, riječ je o nečemu što predstavlja znatno zakasnjelu reakciju, ali je svakako dobro ukoliko otvori prostor za ostvarivanje prava i jednog radnika", rekao je Aner Žuljević za Klix.ba.