Dom naroda PFBiH
2

Žuljević: Bradara ima priliku dokazati da je dosljedna u svom ponašanju

Piše: Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević rekao je kako vjeruje da će predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) sazvati sjednicu na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Žuljević nam je kazao kako nema informacije o tome da li je Bradari upućen zahtjev, ali da očekuje kako će predsjedavajuća u skladu s Poslovnikom o radu Doma naroda PFBiH zakazati sjednicu.

"S obzirom na to da se radi o osobi koja je više puta istakla dosljednost u ponašanju kada je riječ o proceduri, ima odličnu priliku da to i dokaže", rekao je Žuljević.

Dodao je da ukoliko propusti tu priliku postoje poslovničke mogućnosti zakazivanja sjednice i na drugi način, gdje ključnu ulogu imaju potpredsjednici Doma naroda PFBiH.

"Smatramo da se radi o vrlo ozbiljnom pitanju koje je u interesu svih građana BiH pa očekujemo da shodno toj činjenici svi pokažu punu odgovornost pozicija koje obnašaju", zaključio je Žuljević.

Podsjećamo, prema Poslovniku o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jasno je da predsjedavajuća Doma naroda PFBiH Lidija Bradara (HDZ) saziva i predlaže dnevni red sjednice Doma naroda.

"Sjednice Doma naroda saziva i dnevni red predlaže predsjedavajuća Doma naroda", piše u Poslovniku o radu.

To znači da Bradara uopće ne mora sazvati sjednicu i staviti na dnevni red prijedlog zakona o izbornim jedinicama. Opozicioni zastupnici već su se ranije žalili da rukovodstvo Parlamenta Federacije BiH u ladicama drži dvocifren broj prijedloga zakona koji ne mogu stupiti na snagu s obzirom na to da se nikada nisu našli na dnevnom redu najvišeg organa zakonodavne vlasti, odnosno nikada nisu usvojeni. Neki od zakona su u parlamentarnu proceduru upućeni prije čak četiri godine.

Poslovnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ostavio je mogućnost zamjenicima predsjedavajuće da sazovu sjednicu Doma naroda PFBiH ukoliko se Bradara ogluši na zahtjev delegata za sazivanje vanredne sjednice.

"Predsjedavajući Doma naroda dužan je sazvati sjednicu Doma naroda u roku kraćem od 14 dana po prijemu pisanog prijedloga 2/3 delegata jednog od klubova naroda, o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim. Ukoliko u predviđenom roku predsjedavajući Doma naroda ne sazove sjednicu, jedan od potpredsjedavajućih dužan je u roku od sljedećih sedam dana sazvati sjednicu", piše u Poslovniku o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

U ovom slučaju sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH mogli bi sazvati Bradarini zamjenici Drago Puzigaća (SNSD) ili Jasenko Tufekčić (SDA). S obzirom na bliske odnose predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika mala je vjerovatnoća da će Puzigaća u ovom slučaju kontrirati Bradari.

Sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH u ovom slučaju morao bi sazvati Jasenko Tufekčić iz SDA, a njoj bi morali prisustvovati i delegati iz reda hrvatskog naroda kako bi iskoristili pravo pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.