Zbog načina oblačenja
23

Zuko: Slučaj pripadnice OS BiH Emele Mujanović primjer kršenja ljudskih prava

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Slučaj pripadnjice Oružanih snaga BiH Emele Mujanović primjer je očitog kršenja ljudskih prava i sloboda, prava na rad i egzistenciju, ocijenilla je zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH Kenela Zuko.

Po njenim riječima, ponašanje prema ovoj vojnikinji protivno je međunarodnim konvencijama uključujući i Istanbulsku konvenciju čija je potpisnica i BIH.

"Zanimljivo je da i u ovom kao i u nekim ranijim slučajevima kršenja ljudskih prava i sloboda kao žrtvu imamo ženu muslimanku, a kao izgovor sekularni karakter države. Paradoksalno je da u zemljama na koje bi se mi u tome trebali ugledati ova problematika je riješena i nema prepreka za ovakav način oblačenja u državnoj službi i oružanim snagama, jer način oblačenja ne može se tretirati kao isticanje vjerskih simbola", kaže Zuko.

Smatra da se ovo pitanje uz dobru volju može riješiti dosljednom primjenom međunarodnih konvencija kroz adekvatne izmjene zakonskih i podzakonskih akata uključujući i pravilnik o uniformi pripadnika OSBiH.

"Također, svjedoci smo da još nije potpisan ugovor između Islamske zajednice i države. I ovaj ugovor bi mogao pomoći u preveniranju sličnih poteškoća. Za njegovo je potpisivanje potrebno više spremnosti na kompromis i razumijevanja, na način da se muslimaskim vjernicima omogući upražnjavanje vjere, ali bez da se naruši i dovede u pitanje sekularni karakter države. Od nadležnih institucija, kao i nevladinog sektora, a posebno ženskih i gender udruženja i organizacija očekujemo više sluha i razumijevanja za ovo pitanje", poručila je federalna zastupnica Kenela Zuko.