{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zukić: U BiH još snažan politički utjecaj u procesu povratka

F
20.6.2008. u 14:39
0
0
Zukić: U BiH još snažan politički utjecaj u procesu povratka
0
Zukić: U BiH još snažan politički utjecaj u procesu povratka
Predsjednica Saveza izbjeglica i raseljenih osoba BiH Mirhunisa Zukić smatra da povratnici u Bosni i Hercegovini teško ostvaruju sva prava u oblasti održivog povratka jer je to regulirano zakonima koji su različiti ovisno od nivoa vlasti, te da je u taj proces uključen veliki broj sudionika koji međusobno slabo koordiniraju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Mnogo je ljudi koji profesionalno, na raznim nivoima, rade na procesu povratka. To dovodi do loše koordinacije među akterima - institucijama vlasti, nevladinog sektora, civilnog društva", kazala je Feni Zukić u povodu 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica. Ona je istaknuta i slab gotovo ignorantski odnos predstavnika svih nivoa vlasti prema civilnom društvu koji mnogo može doprinijeti procesu povratka.

Savez udruženja izbjeglica i raseljenih lica (SIRL) BiH, u okviru projekta "Monitoring održivog povratka" što ga finansira vlada Švicarske, posredstvom svojih timova radi na presjeku stanja i razmatra pomake u oblasti održivog povratka u ovoj i godini ranije. SIRL je, na osnovu dosadašnje analize, uočio da je u BiH još snažan politički utjecaj u procesu povratka.

Statistički podaci pokazuju da se u BiH svojim kućama dosad vratilo više od milion ljudi. Zukić kaže da prema analizi SIRL-a, urađenoj u 2007. i 2006. godini u 93 bh. općine, jedna trećina povratnika živi u svojim kućama. Međutim, i taj broj je promjenljiv jer mnogi su zbog nedostatka zaposlenja prisiljeni na ponovnu promjenu mjesta stanovanja.

Prema podacima SIRL-a, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u BiH je domaćim i stranim sredstvima obnovljeno oko 68 posto stambenih objekata porušenih tokom rata u BiH, a na obnovu čeka još oko 140.500 stambenih objekata odnosno 32 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: