BiH
0

Zukić: U BiH još snažan politički utjecaj u procesu povratka

FENA
Predsjednica Saveza izbjeglica i raseljenih osoba BiH Mirhunisa Zukić smatra da povratnici u Bosni i Hercegovini teško ostvaruju sva prava u oblasti održivog povratka jer je to regulirano zakonima koji su različiti ovisno od nivoa vlasti, te da je u taj proces uključen veliki broj sudionika koji međusobno slabo koordiniraju.

"Mnogo je ljudi koji profesionalno, na raznim nivoima, rade na procesu povratka. To dovodi do loše koordinacije među akterima - institucijama vlasti, nevladinog sektora, civilnog društva", kazala je Feni Zukić u povodu 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica. Ona je istaknuta i slab gotovo ignorantski odnos predstavnika svih nivoa vlasti prema civilnom društvu koji mnogo može doprinijeti procesu povratka.

Savez udruženja izbjeglica i raseljenih lica (SIRL) BiH, u okviru projekta "Monitoring održivog povratka" što ga finansira vlada Švicarske, posredstvom svojih timova radi na presjeku stanja i razmatra pomake u oblasti održivog povratka u ovoj i godini ranije. SIRL je, na osnovu dosadašnje analize, uočio da je u BiH još snažan politički utjecaj u procesu povratka.

Statistički podaci pokazuju da se u BiH svojim kućama dosad vratilo više od milion ljudi. Zukić kaže da prema analizi SIRL-a, urađenoj u 2007. i 2006. godini u 93 bh. općine, jedna trećina povratnika živi u svojim kućama. Međutim, i taj broj je promjenljiv jer mnogi su zbog nedostatka zaposlenja prisiljeni na ponovnu promjenu mjesta stanovanja.

Prema podacima SIRL-a, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u BiH je domaćim i stranim sredstvima obnovljeno oko 68 posto stambenih objekata porušenih tokom rata u BiH, a na obnovu čeka još oko 140.500 stambenih objekata odnosno 32 posto.