BiH
0

Zukić: Prijedlozi zakona u oblasti reforme policije neprihvatljivi za SDA

FENA
Prijedlozi zakona u oblasti reforme policije koji su utvrđeni jučer na sjednici Vijeća ministara BiH neprihvatljivi su za Stranku demokratske akcije (SDA), ponovio je danas u izjavi Feni generalni sekretar ove stranke Amir Zukić.

On je istaknuo da ovi zakonski prijedlozi nisu u skladu s tri evropska principa i zapravo samo legaliziraju postojeće stanje u ovoj oblasti.

Zukić navodi da je SDA tri godine konstruktivno učestvovala u pregovorima o reformi policije, dok je jedna pregovaračka strana tri godine vršila opstrukciju.

-Sada je nastao paradoks da se usvajaju zakoni koji ništa suštinski ne mijenjaju i kojima se nagrađuju oni koji su vršili opstrukciju tri godine, mišljenje je Zukića.

Komentirajući izjavu visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da je reforma policija moguća i bez SDA, Zukić je kazao da "Lajčak može tražiti podršku u onim snagama koje misle da su ovi zakoni dobri za građane, ali da ih SDA nije spremna podržati".

Ova stranka također smatra da su nacrti zakona o reformi policije uvršteni na dnevni red sjednice i usvojeni na nezakonit način, te da zato ne mogu ići u parlamentarnu proceduru.

SDA napominje da je Vijeće ministara BiH ove nacrte zakona usvojilo isključivo glasovima srpskih i hrvatskih ministara, dok su predstavnici Bošnjaka bili protiv.