Ispred kluba Bošnjaka
100

Zukić: Pozivamo sve zastupnike da ne glasaju za ovu oktroisanu vladu FBiH

B. H.
Screenshot: N1
Screenshot: N1
Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH Muamer Zukić se obratio ispred kluba i pozvao zastupnike da glasaju protiv formiranja "oktroisane" vlade FBiH.

Zukić je kazao kako klub Bošnjaka najoštrije osuđuje odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, te da je tom odlukom suprotno Ustavu FBiH nametnuto imenovane vlade suprotno ustavnoj obavezi.

"Ovakvim nasiljem je suspendovana volja Bošnjačkog naroda koju artikuliše Refik Lendo. Napominjemo da su tvrdnje prema kojima se izbor vlade deblokiran neistinite, radi se o jednokratnoj odluci kojom se potpuno degradira odluka kluba Bošnjaka.

U zajedničkom saopćenju navodi se da da je Schmidt jednokratnom odlukom potpuno zaobišao volju Bošnjaka a trajnom osigurao HDZ. Dodaju da odluka podrazumijeva reduciranja etničkog principa, ali isključivo na štetu Bošnjaka.

"Pozivamo sve zastupnike u Predstavničkom domu FBiH da uprkos različitim pritiscima i stranačkim opredjeljenjima da ne glasaju za ustrojisanu neustavnu vladu. Time bi Schmidtu kao i ostalim međunarodnim faktorima pokazali da ne pristaju na apartheid s ciljem da bih bude jedno demokratsko društvo", saopćio je Zukić.

Na kraju je ponovo upućen poziv zastupnicima, posebno onim iz Bošnjačkog naroda da ne podrže novu vladu.

"Posebno pozivam bošnjačke predstavnike iz trojke da u sebi nađu dovoljno snage i patriotizma i svojim glasanjem ne stavljaju Bošnjake u geto", dodao je Zukić.