BiH
97

Zukić o prijetećem pismu: Ne plašim se, a HDZ kladionice štiti kao vitalni materijalni interes

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Amir Zukić sa kolegom Omerom Škaljom pokrenuo inicijativu za izmjene Zakona o igrama na sreću kako bi dobici do 100 KM u kladionicama također bili oporezovani, a porez se plaćao u mjestu rada kladionice, pojavili su se protivnici te ideje, a Zukić je dobio i prijeteće pismo.

"Pismo sam dobio prije dva dana. Ustvari upućena su dva pisma, i to jedno predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, a drugo je naslovljeno na mene i kolegu Omera Škalju. Sve smo prijavili policiji i dali izjave. Želim reći da mi nikoga nismo prozivali, već smo samo rekli da se nikoga ne bojimo", istakao je Zukić u razgovoru za Klix.ba.

U pismu je Zukiću zaprijećeno da će završiti u gepeku ako nastavi pričati, aludirajući na inicijativu za izmjene Zakona o igrama na sreću.

Zukić naglašava da oblast igara na sreću treba zakonski urediti te da država treba da ima korist, a da su se do sada pojedinci zbog nepostojanja zakonske regulative enormno obogatili.

"To je djelatnost koja nije ni društveno opravdana", ističe Zukić za Klix.ba, te dodaje da prijeteće pismo koje je dobio neće utjecati na daljnju proceduru regulisanja oblasti igara na sreću i kladionica.

Danas je predložen zaključak gdje se traži od Vlade FBiH da pripremi izmjene dva zakona sa jasnim uputama o kakvim izmjenama će se raditi.

Na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH na dnevnom redu je rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o igrama na sreću, odnosno riječ je o nastavku rasprave koja je započeta na sjednici 20. aprila.

Koalicioni partneri SDA i HDZ BiH imaju različito gledanje na izmjene ovog zakona, jer SDA predlaže da se porez plaća u mjestu odnosno kantonima gdje se nalaze kladionice, dok HDZ BiH plaćanje poreza želi da bude u centralama kladionica koje su smještene uglavnom u Hercegovini.

Godišnja dobit kladionica je viša od milijardu KM.

Podsjećamo nedavno su vlasnici nekoliko kladionica tražili zaštitu i od predsjednika FBiH Marinka Čavare, koji podržava njihove zahtjeve da porez plaćaju u mjestima gdje je sjedište kladionica.

"HDZ je i danas tražio pauzu jer vjerovatno ove izmjene doživljavaju kao vitalni materijalni interes. Ja bih razumio da je ovdje riječ o nekoj kulturnoj instituciji koja je veoma bitna. Ali ovdje se radi o djelatnosti koja svakako treba da bude uređena kao i sve druge djelatnosti. Ne razumijem zbog čega ovolika borba da se kladionice zaštite, jer kada sve druge djelatnosti podliježu plaćanju svih taksi i poreza, ne znam zbog čega bi kladionice bile oslobođene toga", zaključio je Zukić.

Predložene izmjene Zakona o igrama na sreću između ostalog podrazumijevaju da se oporezuju svi dobici na kladionicama, pa i oni do 100 KM, koji su do sada bili oslobođeni poreza, a s obzirom da se najveće količine novca od igara na sreću gube upravo na dobicima do 100 KM, te izmjene su i predložene.