|

Zukić: Kebo će razgovarati s čelnicima stranke o budućem angažmanu

Zukić: Kebo će razgovarati s čelnicima stranke o budućem angažmanu
4
F
FENA
3.2.2013. u 18:04
67
komentara
4

dijeljenja
Zukić: Kebo će razgovarati s čelnicima stranke o budućem angažmanu Amir Zukić
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić izjavio je večeras Feni da prema informacijama kojima raspolaže, potpredsjednik Federacije BiH i doskorašnji član Predsjedništva SDA Mirsad Kebo nije napustio stranku kako su to prenijeli pojedini mediji.
Zukić kaže da je jučer imao priliku da razgovara s Kebom, koji je bio rezigniran s obzirom da na posljednjim unutarstranačkim izborima na konvenciji nije ponovo izabran za člana Predsjedništva SDA.

"Objasnio sam mu da je on dugogodišnji član SDA koji je učestvovao u donošenju stranačkih odluka dugi niz godina, da je to dio njegovom ličnog političkog opusa i da je uime stranke obnavljao mnogo državnih funkcija i da to treba cijeniti i poštovati", kazao je on.

Zukić je rekao da ovom trenutku Kebo nije ponovo izabran, "vjerovatno zbog njegovih godina, jer se prilikom izbora za članove Predsjedništva SDA išlo na izbor ljudi mlađe i srednje generacije kako bi SDA polako, prirodnim putem, obnovila rukovodstvo".

"Isto tako, SDA cijeni napor koji Kebo ulaže obavljajući svoju dužnost, uz uvažavanje teške bolesti s kojom se bori, te ga je htjela na izvjestan način poštediti", dodao je.

Nakon novih sinoćnjih, "prijateljskih razgovora" s Kebom, Zukić kaže da je uočio da potpredsjednik FBiH razumije situaciju i da bi naredne sedmice trebalo da sjedne s predsjednikom i zamjenikom predsjednika SDA, Sulejmanom Tihićem i Bakirom Izetbegovićem, kako bi se dogovorio način njegovog djelovanja unutar SDA, ali i naredni koraci kada je u pitanju federalna vlast.

Upitan da li se može očekivati da nakon neizbora u Predsjedništvo SDA Kebo, s obzirom na ulogu koju može imati u rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, poštuje stavove ove stranke, Zukić je rekao da je nedavno, kao predsjednik Kluba Bošnjaka u Parlamentu FBiH zvanično bio kod njega kao jednog od čelnika izvršne vlasti i upoznao ga sa načinom "na koji se nova tzv. parlamentarna većina odnosi baš prema Bošnjacima".

Navodi da mu Kebo tada dao punu podršku i data je zajednička izjava da će Kebo štititi Ustav i zakone, te stavove većine koja ga je izabrala.

Zukić je zaključio da "u ovom momentu može samo to reći".

Kebin ured nije bio dostupan za komentar.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...