Nije napustio SDA
4

Zukić: Kebo će razgovarati s čelnicima stranke o budućem angažmanu

FENA
Amir Zukić
Amir Zukić
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić izjavio je večeras Feni da prema informacijama kojima raspolaže, potpredsjednik Federacije BiH i doskorašnji član Predsjedništva SDA Mirsad Kebo nije napustio stranku kako su to prenijeli pojedini mediji.

Zukić kaže da je jučer imao priliku da razgovara s Kebom, koji je bio rezigniran s obzirom da na posljednjim unutarstranačkim izborima na konvenciji nije ponovo izabran za člana Predsjedništva SDA.

"Objasnio sam mu da je on dugogodišnji član SDA koji je učestvovao u donošenju stranačkih odluka dugi niz godina, da je to dio njegovom ličnog političkog opusa i da je uime stranke obnavljao mnogo državnih funkcija i da to treba cijeniti i poštovati", kazao je on.

Zukić je rekao da ovom trenutku Kebo nije ponovo izabran, "vjerovatno zbog njegovih godina, jer se prilikom izbora za članove Predsjedništva SDA išlo na izbor ljudi mlađe i srednje generacije kako bi SDA polako, prirodnim putem, obnovila rukovodstvo".

"Isto tako, SDA cijeni napor koji Kebo ulaže obavljajući svoju dužnost, uz uvažavanje teške bolesti s kojom se bori, te ga je htjela na izvjestan način poštediti", dodao je.

Nakon novih sinoćnjih, "prijateljskih razgovora" s Kebom, Zukić kaže da je uočio da potpredsjednik FBiH razumije situaciju i da bi naredne sedmice trebalo da sjedne s predsjednikom i zamjenikom predsjednika SDA, Sulejmanom Tihićem i Bakirom Izetbegovićem, kako bi se dogovorio način njegovog djelovanja unutar SDA, ali i naredni koraci kada je u pitanju federalna vlast.

Upitan da li se može očekivati da nakon neizbora u Predsjedništvo SDA Kebo, s obzirom na ulogu koju može imati u rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, poštuje stavove ove stranke, Zukić je rekao da je nedavno, kao predsjednik Kluba Bošnjaka u Parlamentu FBiH zvanično bio kod njega kao jednog od čelnika izvršne vlasti i upoznao ga sa načinom "na koji se nova tzv. parlamentarna većina odnosi baš prema Bošnjacima".

Navodi da mu Kebo tada dao punu podršku i data je zajednička izjava da će Kebo štititi Ustav i zakone, te stavove većine koja ga je izabrala.

Zukić je zaključio da "u ovom momentu može samo to reći".

Kebin ured nije bio dostupan za komentar.