"Naišao slučajno"
17

Zukić brani Lendu: Nije ni znao za sastanak, on je sam čekao u podrumu, ovo je sve na prepad

D. Be.
Muamer Zukić (SDA) (Foto: I. L./Klix.ba)
Muamer Zukić (SDA) (Foto: I. L./Klix.ba)
Delegat SDA Muamer Zukić iz SDA je stigao na press konferenciju Lidije Bradare (HDZ) i Igora Stojanovića (SDP) i kazao da Refik Lendo (SDA) nije znao ni za sastanak ni za press konferenciju i da je on "čekao dole u podrumu gdje se inače daju izjave za medije".

"Krenuli smo do kolegice i naišli smo ovdje na press. Lendo je dole i čeka da da izjavu, ne znam da li još uvijek čeka. Ne znam ko je organizator ovog pressa, da li je ovo skriveno nešto... Lendo nije znao za ovo, a nije tačno da se nije odazvao", rekao je Zukić.

On je istakao da Lendo navodno nije ni čuo poziv za sastanak.

"Predsjedavajući doma je nešto tiho pročitao na sjednici, ni ja nisam čuo... Na kraju to je neovlašteno, predsjedavajući nije ovlašten za to", kazao je.

Zukić je istakao da će Refik Lendo, kao najstariji, sazvati sastanak na kojem će se govoriti o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH.

"Ali ne sutra, već u razumnom roku, za sedam, deset dana", dodao je.


On je kazao da ovome treba prethoditi politički dogovor.

"Predsjednik FBiH imenuje vladu, to je najvažnija dužnost. NE može to usput i na hodniku. Rekli smo da je sve bilo u lijepom tonu, ali što je ovo urađeno, na neki prepad. Nema potrebe, Lendo je za dogovor. Nećete se naći, treba organizirati lijepo u skladu s procedurama i postići politički dogovor", kazao je Zukić.

On je dodao da imenovanje ne može bez izbornog pobjednika, mimo ustava, zakona i procedura.

"Vladu FBiH će imenovati predsjednik i potpredsjednici, a nikakvi delegati i potpisi", dodao je Zukić.

Umjesto da mu čestitamo, ostavljen je dole da čeka.

"Je li to status Bošnjaka? Bošnjaci su u Domu naroda PSBiH izabran Bošnjak, a izabrali su ga SNSD i HDZ. Bošnjaci su preglasani, a preglasani su i ovdje. Tako je krenula ova vlast, mimo volje bošnjačkog naroda", smatra Zukić.