Iz moje perspektive
0

Žujo i Osim dolaze u pravi čas!

Piše: J.V., Sarajevo
Naš čitatelj iz Sarajeva J.V, u redovnoj rubrici 'Iz moje perspektive' piše o povratku dvojice vrijednih ljudi, Sabahudina Žuje i Amara Osima, u Fudbalski klub Željezničar, ocjenjujući da je na osnovu rezultat koje su postigli u prošlosti, njihov povratak pravi potez u momentu kada se treba 'vaditi kestenje iz vatre'

Samo neupućeni ne znaju da je pod ovim dvojcem FK Željezničar ostvario najkvalitetnije rezultate u svojoj poslijeratnoj istoriji, da je igrao u trećem pretkolu Lige šampiona, dva puta osvojio prvenstvo i Kup BiH.

Amar Osim je gotovo najuren iz kluba bez valjanog objašnjenja. Nezvanično u pitanju je bio previsok procenat koji je tražio od prodaje igrača, a mnogi obojici zamjeraju pretjerano finansijsko zaduženje kluba.

Nakon njihovog odlaska, klub pada u rezultatsku letargiju, razočarava armiju svojih navijača, a posjete su reducirane na stotinjak gledalaca po utakmici dok je kvalitet fudbalskih utakmica sveden na nivo koji se ne komentariše iz respekta prema fudbalskoj igri.

Dakle povratak ova dva čovjeka na čelo kluba je sada jako bitan, mnogo bitniji nego što se to može zamisliti. Osnovna zamisao je da se maksimalno iskoriste svi Željezničarovi kapaciteti zbog ostvarenja vrhunskog rezultata uz minimalizaciju prijetnji i opasnosti.

Velika prednost Željezničara je u imidžu i rejtingu koji gradi i posjeduje već godinama u fudbalskoj javnosti BiH i što je najveći mamac za mlade talente. Ukoliko mladi talenti budu dobili kvalitetnu materijalnu motivaciju klub ne mora brinuti o budućnosti.Također u Željezničaru bi rado igrali svi najkvalitetniji igrači naše lige ukoliko bi naravno dobili zadovoljavajuća primanja. Žujo i Osim znaju namaknuti novac a što je još bitnije Osim nema "promašenih" izbora, tj.Osim nikada nije doveo igrača koji je klubu više oduzeo nego dao.

Željezničar također ima stadion kao vlastitu imovinu.To nema niti jedan klub iz velikih gradova bivše Jugoslavije i taj stadion itekako može poslužiti kao osnova za hipotekarni kredit (ukoliko bi se razmatralo finansiranje na takav način). Uprava je dolaskom naznačila da ukoliko i bude donesen zakon o privatizaciji fudbalskih klubova, stadion neće biti privatizovan odnosno prodat zajedno sa klubom.

Dolaskom Žuje i Osima Željezničar je spašen jer bi naredna rezultatski neuspješna sezona klub dovela u katastrofalnu situaciju, odnosom navijača, nedostatkom sponzora pa se vrlo lako moglo desiti da doživi drugoligaški status koji bi bi prouzrokovao katastrofalno-negativne, gotovo razorne posljedice u budućnosti.

Već je dugo "u vazduhu" prijedlog o smanjenju lige na 12 klubova. U takvoj ligi, sa dosadašnjim radom i rezultatima, Željezničar ne bi mogao opstati.

Osim i Žujo su stigli u posljednji čas da "vade kestenje iz vatre". Pred njima je nimalo lagan zadatak koji treba finansijski nagraditi ukoliko ga izvrše uspješno. Pet godina Željezničar stagnira, moraju raditi sistemski, moraju osvajati titule i vratiti navijače i sponzore na Stadion Grbavica.

Svi mi koji volimo Željezničar poželimo im sreću.