BiH
61

Zubčević: Samohranim roditeljima uskraćena prava, većina nas se na alimentaciju i ne oslanja

Piše: A. Kendić
Mulifera Zubčević
Mulifera Zubčević
Udruženje samohranih roditelja Tuzlanskog kantona, koje je sa aktivnim radom počelo u decembru prošle godine, trenutno broji više od 300 članova. Međutim, broj osoba koje pripadaju ovoj populaciji daleko je veći.

Kako je u razgovoru za Klix.ba kazala predsjednica ovog udruženja Mulifera Zubčević, osnovni cilj udruženja je da kroz projekte i njihovu realizaciju podstakne rješavanje problema jednoroditeljskih porodica, sa posebnim akcentom na djecu. Njima je, ističe Zupčević, potrebna pomoć prilikom izlaska na pravi životni put.

˝Udruženje smo registrovali u martu 2015. godine. Prostorije smo uspjeli da sredimo u junu iste godine, nakon čega smo krenuli sa manjim projektima. Aktivan rad započeli smo u decembru prošle godine, kada samo sa prvim informacijama istupili u javnost˝, kaže Zubčević.

Velika zainteresovanost samohranih majki i očeva

S obzirom na veliku zainteresovanost samohranih majki i očeva, ovo udruženje do sada je, pored Tuzle oformilo ogranke u Gračanici, Banovićima, Lukavcu, Živinicama, Gradačcu i Kalesiji.

˝S obzirom na mentalitet u BiH, moram reći i to da je ovdje riječ o jako opipljivoj populaciji. Kada na primjer odemo u jednu manju općinu i pomenemo naše udruženje, na prvi mah odziv ne bude velik, ali kada se pripadnici populacije samohranih roditelja detaljnije upoznaju sa nama, odluče se pridružiti grupi˝, priča u razgovoru za Klix.ba Zubčević.

Brojni su problemi sa kojima se samohrani roditelji sa područja Tuzlanskog kantona suočavaju. Naša sagovornica ističe da je jedan od najvećih nemogućnost ostvarivanja prava.

˝Kao jedinke kada odemo negdje da se obratimo za pomoć jednostavno nemamo nikakva prava. Drugi problem je i senzibilnost društvene zajednice prema ovoj populaciji u BiH. Mi smo počeli sarađivati i sa ostalim udruženjima na području cijele BiH. Cilj nam je da krenemo prema državnom nivou kako bi zajedničkim snagama mogli popraviti stanje kada je u pitanju ova grupa ljudi˝, dodaje Zubčević.

Problem u isplaćivanju alimentacije

Izuzetno teška situacija je i u segmentu isplaćivanja alimentacije od strane roditelja kojem nije dodijeljeno starateljstvo. Predsjednica Udruženja samohranih roditelja TK naglašava da se većina osoba koje pripadaju ovoj populaciji ni ne oslanja na ovakav vid naknade.

˝Ekonomska situacija u BiH je izuzetno loša. Kad roditelj ima jako mala i neredovna primanja, on ne može redovno plaćati alimentaciju. Njega država i ne može teretiti, jer je ovdje uglavnom riječ o osobama koje rade na određeno vrijeme, odnosno po mjesec do dva. Iz iskustva vam mogu reći da se rijetko ko od samohranih roditelja oslanja na alimentaciju˝, nastavlja Zubčević .

S druge strane, zastupljeni su problemi i sa dječijm doplatkom.

˝Roditelji za svoju djecu do 18. godine imaju pravo na dječiji doplatak koji isplaćuju centri za socijalni rad. Problem se ogleda u tome da i taj doplatak u visini od 18 do 20 KM stalno kasni. Povodom toga trenutno ništa ne možemo uraditi. Sada jedino možemo omasoviti naše udruženje te nakon toga pokušati uticati na izmjene Porodičnog zakona FBiH˝, ističe predsjednica udruženja.

Zubčević je mišljenja da trenutna zakonska regulativa nije naklonjena populaciji kojoj ona pripada.

˝U Porodičnom zakonu FBiH postoji klauzula u kojoj su zagarantovana određena prava samohranim roditeljima. Međutim, tu se priča baca uglavnom na udovice ili na djecu koja su ostala bez jednog roditelja zbog nastanka smrti. Tu nastaje problem jer tim Zakonom nisu zaštićene osobe kojima je dodijeljeno starateljstvo nad djecom nakon razvoda braka, kao ni majke koje su djecu rodile u vanbračnoj zajednici˝, pojašnjava ona.

Udruženje realizovalo nekoliko projekata

Udruženje samohranih roditelja TK do sada je realizovalo nekoliko projekata. Jedan od njih je i onaj pod nazivom ˝Moj put˝. Cilj projekta je stipendiranje deset studenata koji su stekli uslove u akademskoj 2015./2016. godini.

˝Godinu dana na njihov račun bit će uplaćivan novac za stipendiranje. Pored sredstava od ovog projekta, mi smo uz pomoć privrednih subjekata oformili i fond za stipendiranje učenika osnovnih i srednjih škola, kao i djece koja idu u obdaništa˝, kaže Zubčević.

Kada su u pitanju planovi za naredni period, naša sagovornica ističe da je u pripremi projekat pod nazivom "To sam ja".

"Također, od planova bi istakla i projekat 'Srcem za Banku koštane srži' u kojem smo, pored još nekoliko udruženja i mi partneri", zaključuje u razgovoru za Klix.ba Zubčević.

U narednom periodu pomenuto udruženje će oformiti ogranke u još nekoliko općina na području Tuzlanskog kantona.