BiH
0

Zubak: Priča o ustavnim promjenama krenula u pogrešnom smjeru

FENA
Priča o ustavnim promjenama krenula je u potpuno pogrešnom smjeru i odmaknula se od glavnih tema, kazao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Glavnog odbora HSS-a BiH – NHI-ja Krešimir Zubak.

"Već sada se govori o federaciji, entitetima, regijama, a zapravo treba poći od sasvim drugog pitanja kao glavnog pitanja. To je pitanje što bi trebale biti nadležnosti države, odnosno institucija vlasti koje se organiziraju na razini BiH", kazao je Zubak.

Po njegovim riječima, Daytonskim sporazumom je definirano da je nadležnost države vanjska i monetarna politika, a sve ostalo je dano u uopćenim definicijama što stvara brojne probleme kada se trebaju donositi konkretni zakoni.

"Mi mislimo da u nadležnosti BiH treba biti sve ono što nas uvodi u Europsku uniju: vanjska trgovina, monetarna politika, obrana, sigurnost i pravosuđe. To su oblasti koje čine temelj jedne države, a o svemu ostalom možemo razgovarati", istaknuo je Zubak, dodavši kako se tek nakon što se riješe ta pitanja, može razgovarati o središnjoj razini vlasti.

U HSS BiH – NHI, smatraju kako su neki aktualni prijedlozi ustavnih promjena potpuno promašeni.

"Ne protivimo se federalizaciji i regionalizaciju, ali mislimo da BiH ne bi trebala imati tri entiteta, niti tri ili četiri federalne jedinice, ili regije. Mislimo da je za to 'prošao voz'. Od tog koncepta nema ništa i ne treba zavaravati narod, jer svi su relevantni faktori u međunarodnoj zajednici rekli da to ne može", kazao je Zubak.

Dodao je da bi BiH morala imati više federalnih jedinica ili regija, a te bi jedinice činile gospodarsku i prometnu cjelinu, te održavale cjelinu u kulturnom smislu. Također, jedinice bi imale izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast.

"Po nama Posavina bi trebala biti jedna regija ili federalna jedinica, kao što bi, recimo, to trebala biti Srednja Bosna, također bi to trebala biti Hercegovina. U svakom slučaju BiH bi trebala biti decentralizirana država", naveo je Zubak konkretan primjer.

Predsjednik HSS-a BiH – NHI-ja Marko Tadić govorio je o procesu formiranja vlasti u susjednoj Hrvatskoj, kazavši kako vjeruje da će nakon formiranja nove hrvatske vlade njegova stranka moći više utjecati na odnos RH prema BiH.

"Ne očekujemo od Hrvatske stranačku, već državnu politiku. Želimo da Hrvatska i dalje pomaže BiH na putu u EU i NATO. Isto tako nadamo se da će Hrvatska imati jasan stav oko predstojećih ustavnih promjena u BiH", kazao je Tadić.

Istaknuo je kako očekuje jačanje gospodarskih veze između dviju država, te nastavak pružanja pomoći hrvatske države bh. Hrvatima.

"Očekujemo da Hrvatska nastavi pružati pomoć Hrvatima u BiH, ali da ona bude transparentnija i pravičnija, te da bude podjednako usmjerena na sva područja BiH", zaključio je Tadić.

Povjerenik HSS-a BiH – NHI-ja za Hercegovačko-neretvansku županiju Dragan Markić najavio je skoro otvaranje stranačkog ureda u Mostaru, koji će pokrivati područje Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije.

Čelnici HSS-a BiH – NHI-ja iskoristili su prigodu te čestitali Kurban bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti.