Agencija za istrage i zaštitu
0

Zubac i Feller: Borba protiv organizovanog kriminala prioritet

FENA
Stefan Feller
Stefan Feller
Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije prioritet je Bosne i Hercegovine čiji uspjeh zavisi od komunikacije, koordinacije i saradnje svih agencija za provođenje zakona u BiH, zaključili su direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac i komesar Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM) Stefan Feller tokom njihovog prvog zvaničnog susreta koji je upriličen danas u prostorijama SIPA-e.

Direktor Zubac je komesara Fellera upoznao o trenutnoj situaciji u SIPA-i te prioritetima u radu Agencije za naredne četiri godine.

"Državna agencija za istrage i zaštitu će se beskompromisno suočiti s najtežim krivičnim djelima poput organizovanog kriminala, terorizma, pranja novca i drugih teških oblika finansijskog kriminala“, naglasio je direktor Zubac, te obećao da će Agencija biti najbolji mogući servis svim građanima BiH.

Komesar Feller je direktoru Zupcu i Agenciji iskazao snažnu podršku u budućem radu.

"Uvjeren sam da će SIPA pod vodstvom Zupca nastaviti da ostvaruje uspjehe u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Komunikacija, koordinacija i saradnja unutar sektora za provođenje zakona i krivičnog pravosuđa u cijeloj zemlji je i dalje neizostavan faktor za ostvarenje tog cilja. Bez bolje saradnje unutar BiH, država će se i dalje suočavati s teškoćama integracije u oblasti pravosuđa, sloboda i sigurnosti Evropske unije," izjavio je Feller.

Komesar Feller je iskoristio priliku da direktora SIPA-e informiše o dinamici tranzicije Policijske misije EU u projekt za koordinaciju rada agencija za provođenje zakona, koji je finansiran putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), i u Ured specijalnog predstavnika EU/Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Direktor Zubac zahvalio je komesaru Felleru na višegodišnjoj bezrezervnoj podršci Policijske misije Evropske unije u BiH Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u vidu brojnih donacija, ali i obuka zahvaljujući kojima su pripadnici Agencije imali priliku da uče od najboljih evropskih eksperata i njihovog bogatog iskustva, saopćeno je iz SIPA-e.