Ima li pravde?
11

Žrtve uoči presude Ratku Mladiću: Razvlače nam pamet godinama, malo je kakva god odluka bude

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Preživjele žrtve genocida u Srebrenici izricanje presude Ratku Mladiću, koje se očekuje 22. novembra, doživljavaju kao nastavak "razvlačenja pameti", kojem su, kako kažu, izloženi već decenijama. Stoga očekuju najstrožiju kaznu, što bi bio minimum pravde za preživjele žrtve.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici će, kako saznajemo, u srebreničkoj fabrici akumulatora organizovati gledanje prijenosa izricanja presude Ratku Mladiću 22. novembra. Neki od njih će, pak, za vrijeme izricanja presude biti u Hagu.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa kazala je da očekuju najstrožiju presudu koju Haški tribunal može izreći, što bi bio minimum pravde za preživjele žrtve genocida.

"Svjedoci smo da su svi naši najmiliji, koji su ukopani u Memorijalnom centru i oni čija tijela još uvijek nisu pronađena, bili živi dok Ratko Mladić nije ušao u Potočare. Oni su otišli po njegovoj naredbi, zbog čega očekujemo najstrožiju moguću presudu koja u Hagu može biti izrečena. U protivnom ćemo se razočarati u ljudski rod", kazala je Hotić za Klix.ba, dodavši da će za vrijeme izricanja presude biti u Haškom tribunalu.

Kemal Pervan, predsjednik Udruženja Istina - Kalinovik '92, rekao nam je da, uzimajući u obzir dosadašnje presude ljudima odgovornim za genocid i etničko čišćenje, od predstojeće prvostepene presude u Haškom tribunalu ne treba mnogo očekivati.

"Kakva god presuda bude, gledajući iz pozicije žrtve, bit će mala", istakao nam je Pervan dodavši da je najbitnije da Mladić poživi do prvostepene presude, da se ne bi desila ista situacija kao sa Slobodanom Miloševićem.

Pervan smatra da je čitavo suđenje jedna velika politička igra, naročito imajući u vidu koliko je trajala potraga za Mladićem, kojeg je Srbija očito sve vrijeme skrivala.

"To je velika politička igra, zna se ko ima velike političke utjecaje i kakvu ulogu na suđenje imaju zapadne zemlje, Srbija... Tu mora doći do određenih balansiranja", kategoričan je Pervan.

Podsjećamo da je član Udruženja Istina - Kalinovik '92 Fejzo Hadžić, trenutno bolestan, svjedočio protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu.

"Većina naših grobnica nalazi se na području općina Kalinovik i Foča. Mi tražimo nestale, procesuiramo ljude odgovorne za ratne zločine", kazao je Pervan za Klix.ba.

Dodao je da u Kalinoviku opstruiraju njihov rad, izvlačeći se da zločine nisu počinili oni, već ljudi sa strane.

"Mi sve radimo iz obaveze prema našim najmilijima, čisto volonterski", zaključio je Pervan.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, istakla je za Klix.ba da očekuju presudu po pravdi, budući da se i preživjele žrtve sve vrijeme bore za istinu, pravdu i pravednost.

"Međutim, pravde nema. Razvlače nam pamet godinama sudeći zločincima, iako imaju i argumente i dokaze. Ali tako je politika određivala, i određuje još uvijek, živote nama i našim najmilijima. Tu se ne može presuditi, jer to ne može vratiti naše najmilije. Ali bi bilo dobro da se presude donose na osnovu onog što je od zlodjela počinjeno", rekla je Mehmedović.

Dodala je kako je porazno što još uvijek ima onih koji veličaju zločine i zločince, što produbljuje krizu i prouzrokuje potencijalne opasnosti.

"Mi očekujemo doživotnu kaznu, iako znamo da jedna osoba ne može odgovarati za sve što je počinjeno. Nama je žao što je Srbija oslobođena odgovornosti, znajući da je počinila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Očigledno je da više sile kroje naše sudbine", kategorična je Mehmedović.

Istakla je da su današnja djeca zatrovanija nacionalizmom nego što su bili njihovi roditelji i da to trenutno treba brinuti cijeli svijet.

"Haški sud nikada ne bi donio presudu da se u Srebrenici desio genocid da Srebrenica nije bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija. Svojevrsno se na taj način želi oprati savjest, ako je to uopće moguće", rekla je Mehmedović za Klix.ba.