Reakcije
0

Žrtve šokirane molbom zločinca Lukića za privremenu slobodu

FENA
Članice Udruženja "Žena - žrtva rata" u Sarajevu šokiralo je saznanje da je Milan Lukić, ratni zločinac iz Višegrada, koji je osuđen na doživotnu robiju, podnio zahtjev da privremeno izađe na slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi 'viđenja s ocem i majkom', kako je naveo.

Udruženje traži od predsjednika Tribunala i glavnog tužioca da odbiju taj zahtjev.

Članice Udruženja "Žena - žrtva rata" navode u današnjem saopćenju za javnost da bi Lukić svoj izlazak mogao iskoristiti i kao priliku za bijeg te osvetu onima koji su ga isporučili. Strahuju da bi tako mogli biti ugroženi Srbi koji su to učinili te da bi puštanje bio katastrofalan potez prema žrtvama i svjedocima koji su na suđenju svjedočili licem u lice s Lukićima, a posebno prema zaštićenim svjedocima i njihovim porodicama.

Članice Udruženja se nadaju da Tribunal nikada neće dozvoliti Lukiću, višegradskom dželatu, da izađe na slobodu, do kraja života.

"Za vrijeme koje je proveo do prvostepene presude, mislile smo da će razmisliti o svemu pa i preživjelim žrtvama, porodicama ubijenih i reći gdje su kosti naših najrođenijih te iskazati bilo kakvo kajanje i priznanje krivnje.

Žalosno je da kao razlog za privremenu slobodu navodi 'da želi posjetiti majku' dok hiljade majki čiju je djecu on ubio žive čekajući da pronađu kosti svoje djece", navedeno je u saopćenju Udruženja "Žena - žrtva rata".