{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žrtve ratnog seksualnog nasilja: Imamo pravo na sreću, osmijeh i radost

19.6.2018. u 12:27
20
39
Žrtve ratnog seksualnog nasilja: Imamo pravo na sreću, osmijeh i radost
20
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu Medica Zenica je danas organizovala šetnju učesnica i učesnika te prigodan program na Trgu Alije Izetbegovića u centru Zenice.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"I mene se tiče" naziv je današnjeg skupa Medice u Zenici gdje su učesnici i učesnice šarenim balonima skrenuli pažnju na sebe, svoje probleme, probleme zlostavljanih i silovanih.

Stresne priče zlostavljanih izmamile su suze na lica prisutnih, a šetnja centrom grada popraćena je tišinom, dok su sve poruke bile ispisane na transparentima.

Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica, je izjavila kako se današnji datum već treću godinu zaredom obilježava u Bosni i Hercegovini.

"Na ovaj način želimo skrenuti pažnju da se ne smije zaboraviti da su bosanskohercegovačke žene preživjele silovanja tokom rata i da se danas bore za svoja prava. Do danas nisu dobile adekvatnu društvenu podršku, a svi procesi koji su pokrenuti za njih su spori. Oni moraju biti brži, pratiti život i potrebe preživjelih žrtava seksualnog nasilja. Mnoge preživjele žrtve su umrle relativno mlade i bojim se da za neko vrijeme neće imati ko svjedočiti o zločinima", izjavila je Husić.

Šareni baloni na Trgu Alije Izetbegovića simbolizirali su snagu, volju i želju preživjelih žena ratnog seksualnog nasilja za životom.

"Baloni su rezultat trodnevne radionice na kojoj su žrtve izrazile želju da ne budu u tamnim bojama, jer žele da žive i imaju pravo na sreću. Svaki balon pokazuje snagu preživjelih žena, njihovo pravo na smijeh i sreću”, dodala je Husić.

Na kraju je zaključeno da je ratno seksualno nasilje najgrublji oblik kršenja ljudskih prava te da svi počinioci trebaju biti privedeni pred sudove i da žrtve trebaju ostvariti svoja prava kao civilne žrtve rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: