Čija je odgovornost
28

Žrtve ratnih zločina umjesto da ostvare pravdu plaćaju visoke troškove postupka

B. R.
Adila Suljević (Foto: Trial International)
Adila Suljević (Foto: Trial International)
Pojedine žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini odlučile su pokrenuti pravne postupke protiv entiteta, odnosno države smatrajući da su odgovorni za zločine koje su preživjeli.
Kako su saopćili iz nevladine organizacije Trial International, na to su se odlučile zbog nepostojanja sistemskog rješenja kojim bi im se osigurale pravedne naknade. Riječ je o logorašima, žrtvama torture, žrtvama seksualnog nasilja i porodicama nestalih i ubijenih osoba.

Bivša logorašica iz Brčkog Adila Suljević je umjesto sudske pravde morala platiti troškove postupka nakon što je njena tužba odbijena primjenom zastarnog roka.

"Dobila sam 3.200 KM kazne sudskih troškova koje sam morala platiti, jer je slučaj, kako su naveli, zastario. Nisam imala izbora, platila sam svoju kaznu. Grozan je osjećaj kada morate ponovo proživljavati te emocije, a u konačnici ne dobijete pravdu. To je za mene bilo kao da idem na strijeljanje, izgledalo je kao da sam ja zločinac, a ne oni koji su to izvršili. Ja sam platila tuđu kaznu, bila sam žrtva u onom sistemu, i ponovo sam nažalost postala žrtva i u ovom sistemu", istakla je Suljević.

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih nacija za promovisanje pravde, reparacije i garancije neponavljanja zločina Fabian Salvioli je tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini prošle sedmice naveo da će ovaj problem biti predstavljen Vijeću za ljudska prava UN-a.

"Prema dostupnim informacijama, u pojedinim slučajevima troškovi su iznosili od 6.000 do 10.000 KM, a nekim žrtvama je oduzeta imovina kao jedan vid plaćanja. Ova praksa je koliko neetična, toliko i neprihvatljiva te je u suprotnosti s međunarodnim standardima zaštite žrtava i humanitarnim pravom", ukazao je Salvioli.

U Trial Internationalu su napomenuli da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2018. zauzeo stav da obavezivanje žrtve ratnog zločina slabog imovnog stanja na plaćanje troškova sudskog postupka predstavlja povredu njenog prava na imovinu i pristup sudu.

"Riječ je o primjeni jednog općeg pravila parničnog postupka, a to je da onaj koji izgubi spor kada tuži nekoga, mora da nadoknadi troškove postupka drugoj strani. Međutim, primjena ovog pravila na ovu ranjivu kategoriju stanovništva dovodi do kršenja njihovih prava, prvenstveno njihovog prava na imovinu i prava na pristup sudu te dovodi do razornih posljedica po njihovo mentalno zdravlje", naglasila je Adrijana Hanušić-Bećirović, viša pravna savjetnica nevladine organizacije Trial International.

Nakon odluke Ustavnog suda, Federalno pravobranilaštvo i Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je odustalo od potraživanja troškova postupaka od žrtava. Trenutno jedino Pravobranilaštvo Republike Srpske ima aktivne izvršne predmete u kojima od žrtava ratnih zločina traže naplatu troškova postupka, saopćili su iz Trial Internationala.