O novoj strategiji
252

Žrtve ratnih zločina: Ne vjerujemo nižim sudovima, zamislite suđenje u gradu gdje je počinjen zločin

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić izjavila je za Klix.ba, nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Revidiranu strategiju za ratne zločine, da ne vjeruje nižim sudskim instancama, s obzirom na to da će niži sudovi preuzeti određene predmete.

Tužilaštvo BiH će, prema usvojenoj revidiranoj strategiji, predmete ratnih zločina s oznakom A ustupiti entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH. Tužilaštvo BiH i sva ostala tužilaštva će, prema novousvojenom dokumentu, prioritetno rješavati najsloženije predmete ratnih zločina.

Hasečić je kazala kako niko živ ne čuje ili ne želi čuti glas preživjelih žrtava rata, napominjući kako niko za njih ne mari, osim kada su na putu od kuće do suda.

"Ministar sigurnosti Josip Grubeša nije želio primiti članove predstavnika žrtava, iako smo prilikom izrade prve strategije, 2008. godine, učestvovali i davali prijedloge. Ta državna strategija nije urodila plodom zbog nerada pravosudnih institucija", rekla je Hasečić za Klix.ba.

Napominje kako ne zna šta tačno sadrži revidirana strategija, ali da su predmeti ratnih zločina i do sada bili na nižim sudovima.

"Dat ću primjer Okuržnog tužilaštva i Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Ustupi se predmet, pa se čeka po dvije-tri godine dok ratni zločinac umre. Posljednji slučaj je bio Nikola Savić protiv kojeg je bila podignuta optužnica za silovanje u Višegradu. Donesen je zaključak da se konstatuje smrt", istakla je Hasečić.

Dodaje da vrijeme prolazi, da svjedoci i osumnjičeni umiru te da ratni zločinci bježe u obećanu, susjednu zemlju Srbiju.

"Tužilaštvo i sud u Istočnom Sarajevu pokrivaju 14 općina, uz ostale i moj Višegrad. Nijedan ratni zločinac čiji predmet je spušten na Okružni sud u Istočnom Sarajevu nije osuđen. Ti niži sudovi ništa ne rade, a pokrivaju ogromnu regiju", rekla je ogorčeno Hasečić.

Napominje da je u Bijeljini bila na sudu u pratnji preživjele žrtve, tada maloljetne djevojčice, gdje su se susreli sa počiniocem zločina i njegovim srodnikom.

"Onesvijestila se kada ga je vidjela. Pozvana je hitna i ukazana joj je medicinska pomoć. Na taj način joj je otkriven identitet zaštićenog svjedoka. Ja ne vjerujem nižim sudovima kada je riječ o silovanjima i seksualnim zločinima, jer se često sudi u istom gradu gdje je počinjen zločin", istakla je.

Hasečić je razgovor zaključila upozorenjem da će udruženja žrtava objavljivati imena i prezimena ratnih zločinaca iz predmeta s A oznakom ako osumnjičeni zločinci ne budu procesuirani.