Samo jedna osoba osuđena
37

Žrtve rata pozvale Sud BiH da procesuira predmete sa liste A Haškog tribunala

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Predstavnici udruženja žrtava rata iz Bosne i Hercegovine održali su protest ispred Suda Bosne i Hercegovine kako bi izrazili nezadovoljstvo načinom na koji Tužilaštvo BiH provodi istraživanje ratnih zločina.

Protest je održan sat vremena prije početka ročišta u slučaju Dobrovoljačka, gdje se braniteljima Sarajeva sudi zbog navodnog zločina nad pripadnicima JNA drugog i trećeg maja 1992. godine.

Predstavnica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" kazala je Munira Subašić kazala je kako majke umiru, ali da pravda neće umrijeti. Kritikovala je i to što se ne vrši procesuiranje predmeta sa liste A koju je Haški Tribunal dostavio Sudu BiH.

"Mi umiremo, ali da znaju da pravda neće umrijeti. Ja ću se boriti do kraja moga života, a moju istinu sam prenijela mojoj djeci, mojoj unučadima koji će nastaviti da se bore. Druga poruka da ono što je Haški Tribunal utvrdio, da se to ne može izbrisati i da se to ne smije izbrisati. Vi znate da je Haški Tribunal dao Sudu Bosne i Hercegovine jednu listu sa oznakom A, gdje ima 830 predmeta, nije zločinaca nego predmeta.

Dodala je kako je samo Milorad Trbić osuđen na osnovu predmeta prebačenih iz Haškog Tribunala.

"Po tome je jedino Trbić osuđen i izveden pred lice pravde, niko više od tih nije. Zašto, zato što su to parlamentarci, predsjednici općina, načelnici. Zato što su to prijatelji, drugovi, braća i sestre pojedinih tužilaca i sudija", kazala je Subašić.

Azra Penava, predstavnca Odbora roditelja zarobljenih i ubijenih iz komande Četvrog korpusa Armije RBiH, kazala je da ratni zločinci slobodno šetaju ulicama.

"Naša poruka jeste da državno tužilaštvo i nadležni sudovi prioritetno uzmu u rad ratne zločine. Ratni zločinci šetaju slobodno ulicama i ponovo čine zločin, ono što su činili u ratu, čine u miru na taj način što koriste sva sredstva i metode kako se ne bi došlo do istine", kazala je Penava.