Plakati u Potočarima
0

Žrtve poručuju: "Srbija je odgovorna za genocid"

Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Fotoservis
Udruženje građana "Majke Srebrenice i Potočara" postavilo je oko Memorijalnog centra u Potočarima billboarde, preko kojih su jasno izrazili stavove. "Ovo je Bosna i Hercegovina", "Žrtve genocida zahtijevaju implementaciju presude Internacionalnog suda pravde". To su samo neke od poruka upućenih cijelom svijetu iz mjesta gdje se dogodio najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi.

"Čitav život se borim za slobodu svojih ubjeđenja i slobodu izražavanja svojih misli. Imamo pravo na svom zemljištu postaviti šta god želimo. Bilo je raznih reakcija na ovu stalnu postavku, ali trebamo shvatiti da je istina jedna i da je spuštanje glave pred istinom samo korak nazad, korak na dno", kazao je za Sarajevo-x.com Ibran Mustafić, član Upravnog odbora Udruženja građana "Majke Srebrenice i Potočara" i idejni tvorac ove postavke.

Preko postavljenih panoa u svijet je još jednom odjeknuo krik žrtava koje traže implementaciju presude Internacionalnog suda pravde, u kojoj se navodi da su snage bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. počinile genocid koji je Srbija najprije propustila da spriječi, a zatim i da kazni i izruči Tribunalu njegove počinioce.

"Jedna presuda ne znači ništa ukoliko se ne poštuje", istakao je Mustafić, dodajući kako će Udruženje građana "Majke Srebrenice i Potočara" u dogledno vrijeme u blizini Memorijalnog centra postaviti i spomenik žrtvama genocida.