Skup u centru pravde
12

Žrtve ispraćaju Haški tribunal, Rezidualni mehanizam završava posao sa zločincima

Piše: I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ceremonija zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) održat će se 21. decembra, a 10 dana kasnije će i zvanično biti zatvoren. Njegovu ulogu od 1. decembra formalno preuzima posebno formirano tijelo pod nazivom Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove (IRMCT).

Ceremonija zatvaranja Haškog tribunala bit će upriličena 21. decembra u Vladi Holandije od 14 do 17 sati, a skupu će prisustvovati, kako saznajemo, predstavnici žrtava sva tri naroda iz Bosne i Hercegovine, žrtava iz Hrvatske i s Kosova.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić kazala nam je da putuje u Holandiju, a da će prijemu prisustvovati i predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović, bivši logoraš iz Prijedora Fikret Alić i iz Instituta za traženje nestalih osoba BiH Murat Hurtić.

Subašić je napomenula da se od Rezidualnog mehanizma očekuje veliki posao, prvenstveno glede drugostepenih presuda Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, ponovnog suđenja Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, kao i eventualnog suđenja Vojislavu Šešelju.

"To su najkrupnije 'zvjerke' kojima presude još treba da budu donesene. Mi se nikad nećemo složiti da je Haški tribunal uradio posao kako treba ukoliko se za zločinački poduhvat ne bude presudilo i ovoj petorki i ukoliko se ne dokaže udruženi zločinački poduhvat Srbije u Bosni i Hercegovini", istakla je Subašić.

Navela je da je Srbija pokrenula rat u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu te počinila genocid u Srebrenici.

"To se mora ispratiti do kraja. Zbog toga su majke žrtava tražile da oficir za vezu mora pratiti suđenja do kraja. Dok god ne budu završili te optužnice, oficiri tamo moraju biti", kazala nam je Subašić.

Oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić kazao je za Klix.ba da očekuje da će Rezidualni mehanizam raditi u skladu sa svojim mandatom, statutom, pravilnikom i da će zakonski, u fer postupku, do kraja dovesti svoje postupke.

"Rezidualni mehanizam treba da završi ono što je počeo Tribunal. U javnosti se stvara percepcija da je sve završeno, da će se nešto dešavati pred nekim mehanizmom. To je klasični sud koji ima isti mandat kao Haški tribunal i koji će završiti posao koji je započeo Haški tribunal", kazao je Ahmić.

Na pitanje kako je zadovoljan dosadašnjim radom Haškog tribunala, odgovorio je da bi trebalo sačekati da vidimo kako će se stvari odvijati u žalbenim postupcima, da bi mogao davati neki sud.

"Rezidualni mehanizam je zamjenski organ UN-a, osnovan rezolucijom Vijeća sigurnosti 2010. godine. On ima 12 funkcija, a jedna od funkcija je da žalbene postupke dovede do kraja, ako i prvostepene postupke u vezi s predmetima Jovica Stanišić i Franko Simatović", objašnjava Ahmić.

Podsjeća da kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Rezidualni mehanizam treba završiti četiri procesa.

"Rezidualni mehanizam ima isti mandat kao što ima Haški tribunal, ima isti statut i isti pravilnik o postupku i dokazima. To je klasični sud, zamjenski organ za Tribunal, i nema apsolutno nikakve razlike između Haškog tribunala i Rezidualnog mehanizma. To je također sud, pod drugim nazivom i pravni sljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", zaključio je Amir Ahmić.