Strah od bijega u Rusiju
168

Žrtve i svjedoci genocida pisali sudu u Hagu da ne dozvoli puštanje Ratka Mladića zbog bolesti

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisali su predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gatti Santana povodom informacija da bi ratni zločinac Ratko Mladić trebao izaći iz zatvora na liječenje.

Inače, Mladić koji je 2017. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i ratnog zločina u Bosni i Hercegovini, nakon upale pluća i lošeg zdravstvenog stanja, kako piše TASS, prevezen je u zatvorsku bolnicu.

Njegov sin Darko Mladić je za ovaj ruski medij kazao kako je Mladić u vrlo lošem stanju prevezen u bolnicu, a da je zatim vraćen u zatvorsku bolnicu nakon stabilizacije stanja. Prema njegovim riječima, Mladić ima problema sa srcem i plućima, a njegov sin poziva da ratni zločinac bude pušten na liječenje.

Ovo je uznemirilo žrtve i svjedoke genocida i rata u BiH zbog čega su poslali pismo predsjednici Rezidualnog mehanizma u Hagu.

"Molimo Vas i pozivamo da osujetite svaki pokušaj manipulacije ratnog zločinca jer je njegovo, ali i naše pravo da on, Ratko Mladić izdržava kaznu doživotnog zatvora. Vama upućujemo podršku i izraze poštovanja i uvjereni smo da ćete sve uraditi da se sprovodi pravo i pravda i da se onemogući svaki pokušaj manipulacije koji je protiv interesa istine i žrtava", napisali su oni.

Upozoravaju na to da je Mladićeva odbrana od početka suđenja insistirala da ga se pusti na liječenje u Srbiju ili Rusiju kako bi u konačnici izbjegao doživotnu kaznu.

"Cijeli proces protiv zločinca Mladića pred MKSJ i MRMKS je obilovao informacijama o pogoršanom zdravstvenom stanju i zahtjevima Rusije i Srbije za Mladićevo privremeno puštanje na slobodu u cilju liječenja. Cijeli svijet je svjestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije ukoliko bi ga pustili na slobodu", naveli su.

Dodaju da su se o njegovom zdravstvenom stanju odlično brinuli i u Hagu te da nema razloga za odlazak na liječenje bilo gdje drugo.

"Podsjećamo da je zločinac Mladić u pritvorsku jedinicu MKSJ doveden iz Srbije u katastrofalnom zdravstvenom stanju i da su stručni međunarodni ljekarski timovi praktično vratili Mladića u život. Uvjereni smo da su međunarodni ljekarski timovi MRMKS-a i sada sposobni i stručni da se suoče sa bilo kojim zdravstvenim izazovom. Stoga smatramo da se zločinac Ratko Mladić treba hitno uputiti na izdržavanje kazne doživotnog zatvora i treba osujetiti svaki pokušaj njegovog puštanja na slobodu", navode..

Na kraju zaključuju: "Treba imati u vidu da zločinac Mladić ima najviši svjetski nivo zdravstvene zaštite, bolji i efikasniji nego bilo koja njegova žrtva koja sada moli da ne napravite grešku i dozvolite zločincu da ponovo pokusa manipulirati kako bi izbjegao kaznu i pobjegao u Rusiju i Srbiju koje su države utočišta ratnih zločinaca".