Udruženje "Žena-žrtva rata"
0

Žrtve i javnost trebaju dati prijedloge za strategiju progona zločinaca

FENA
Udruženje "Žena-žrtva rata" traži da prijedlog državne strategije za progon zločinaca ne bude usvojen dok žrtve ne budu dokraja i detaljno informirane i dok one i javnost ne daju svoje prijedloge o tome šta smatraju najboljom i najefikasnijom strategijom, saopćeno je danas iz Udruženja "Žena- žrtva rata" Sarajevo.

Ta asocijacija je u saopćenju za javnost oštro negodovala zbog afirmativnih izjava zvaničnika Tužilaštva BiH na račun prijedloga nove strategije za progon zločinaca.

"Zaista je licemjerno nakon žestokih protesta žrtava povodom tzv. Žute knjige Tužilaštva BiH i strategije Tužilaštva BiH za progon zločinaca da zvaničnici tužilaštva ignoršu mišljenje i stav žrtava i to na način da javnosti serviraju priču kako je njihova strategija ocijenjena pozitivno od njih samih, tj. od entitetskih tužilaštava. Da to nije tužno i žalosno, bilo bi smiješno", navodi u ovom saopćenju Udruženje "Žena- žrtva rata".

Asocijacija je pozvala na hitnu reakciju parlament BiH kao pokretača inicijative za uspostavljanje državne strategije da od Vijeća ministara BiH, zaduženog za realizaciju strategije za progon zločinaca, zatraži hitnu informaciju.

Udruženje želi znati zašto se, kako ono navodi, žrtve bukvalno ponižavaju i provociraju, ne samo od Tužilaštva BiH nego i od ostalih institucija BiH zaduženih za realizaciju strategije, prevashodno od Ministarstva pravde i Ministarstva sigurnosti koji svojom šutnjom kao da podržavaju ovakvu aktivnost Tužilaštva BiH.

"Tražimo odgovore na pitanje zašto se u javnosti plasiraju samo dijelovi tzv. strategije i zašto Vijeće ministara kao nosilac nije do sada preduzelo neophodne mjere da se javnosti i žrtvama prezentira cjelokupna strategija", saopćila je asocijacija "Žena - žrtva rata".