{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žrtve genocida traže ostanak stranih sudija i tužilaca

F
27.8.2009. u 15:34
0
2
Žrtve genocida traže ostanak stranih sudija i tužilaca
0
Žrtve genocida traže ostanak stranih sudija i tužilaca
Članovi udruženja koji okupljaju žrtve genocida i rata ne očekuju da će Parlamentarna skupština BiH izmjenama i dopunama Zakona o sudu BiH i Zakona o tužilaštvu BiH osigurati nesmetan rad stranih sudija i tužilaca u ovim institucijama te pozivaju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da kritički razmotri ponuđena zakonska rješenja i nametne ona koja će onemogućiti politizaciju pravde za desetine i stotine hiljada žrtava zločina.
U saopćenju za javnost ističu da "nemaju vjere u mogućnost da se vladajuće političke stranke usaglase o ovom pitanju kao što ne vjeruju ni da će Sud i Tužilaštvo ostati izvan političkih utjecaja, ukoliko ih napuste strane sudije i tužioci ili im se smanji djelokrug rada".

Uvjereni su da u ovakvim političkim okolnostima rad ovih državnih pravosudnih institucija bez njihovog učešća gubi svaki smisao.

-Zato smatramo da stranim pravnim ekspertima treba ne samo produžiti mandat i sačuvati im puni obim djelovanja nego radi bolje efikasnosti ovih institucija a naročito Tužilaštva povećati njihovo prisustvo, stoji u saopćenju.

U tom cilju, insistiraju da se prihvati ponuđena pomoć prijateljskih zemalja koje su izrazile spremnost da finansiraju troškove djelovanja stranih sudija i tužilaca, saopćeno je iz Udruženja "Žena-žrtva rata".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: