Odgovor ministarstvu
22

Žrtve genocida traže da se osuđenim ratnim zločincima zabrani kandidovanje za izborne funkcije

Klix.ba
Murat Tahirović, Udruženja žrtava i svjedoka genocida (Foto: Klix.ba)
Murat Tahirović, Udruženja žrtava i svjedoka genocida (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Ministarstvo pravde BiH na čelu s ministrom Josipom Grubešom u Nacrtu zakona o izmjenama Zakona BiH o pomilovanju predložilo da se odobri pomilovanje za krivična djela genocid i ratne zločine, regovalo je Udruženja žrtava i svjedoka genocida koje je ministru uputilo zahtjev za izmjene i dopune zakona kojim bi se sankcionisalo javno negiranje genocida holokausta i drugih ratnih zločina i onemogućilo osuđenim ratnim zločincima da se kandiduju za bilo koju funkciju.

"Ministarstvo pravde BiH na čijem čelu je trenutno Josip Grubeša, mada su i njegovi prethodnici imali isti pravac, nikada od formiranja nije pokrenulo niti jedan zakon kojim bi se zaštitio interes žrtava, zaštitila pravda i provodile presude MKSJ, MSP, Suda BiH, a samim time i međunarodno pravo. Upravo zbog toga tražimo od ministarstva hitno pokretanje izmjena i dopuna ZKP BiH, kojim bi se javno negiranje genocida holokausta i drugih ratnih zločina sankcinisalo zakonom", saopćili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Također, udruženje od Vijeća ministara i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH traži da u najavljene izmjenama Izbornog zakona BiH onemoguće osuđenim ratnim zločincima kandidovanje za bilo koju izbornu funkciju.

Podsjećamo, novim prijedlogom bi se za kaznena djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, pomilovanje moglo dati nakon izdržane tri petine kazne. Također, novim izmjenama bi se definisalo da se za izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora pomilovanje može dati nakon izdržane tri petine te kazne.