Uputili zahtjev Vladi KS
383

Žrtve genocida traže da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke Kantona Sarajevo

S. Š.
Nevenka Tromp (Foto: H. M./Klix.ba)
Nevenka Tromp (Foto: H. M./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (KS) nedavno je Nevenku Tromp proglasila počasnom građankom KS, a Udruženje žrtava i svjedoka genocida zahtijevaju da se ta odluka hitno poništi zbog toga što je Tromp autorka jednog izvještaja koji je korišten za negiranje genocida u Srebrenici.

Kako stoji u saopćenju, odluka je izazvala negativne reakcije u BiH i u Međunarodnoj zajednici. Shodno tome, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje žena Srebrenice, Udruženje žena Podrinja, Udruženje majke Srebrenice i Udruženje pokret majki enklava Srebrenice i Žepe su saznali da je Nevenka Tromp učestvovala u "kreiranju sramnog izvještaja o Srebrenici i da ne posjeduje stručni i morali kredibilitet".

Naime, prema izvještaju NIOD-a koji je javno objavljen 2002. godine u kojem je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to da je Srbija na bilo koji način sudjelovala u dešavanjima u i oko Srebrenice jula 1995. godine.

"Odmah nakon javne objave izvještaja NIOD je doživio ogromne kritike stručne javnosti širom svijeta, a posebno u BiH i Nizozemskoj. Jedan broj uglednih profesora koji su bili autori izvještaja NIOD-a su javno kreirali izvještaj, pa čak javno govorili da se u izvještaj nalaze netačni podaci. Odmah nakon nakon objave izvještaja NIOD-a i žestoke reakcije žrtava iz BiH vlada Nizozemske je podnijela ostavku", piše u obrazloženju koje su Udruženja uputili zastupnicima Vlade KS.

Odmah poslije rada na izvještaju NIOD, Nevenka Tromp je postala uposlenica MKS i naknadno postaje dio istraživačkog tima MKSJ protiv Slobodana Miloševića.

Izvještaj NIOD-a je koristila tadašnja SRJ pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi BiH. Također, izvještaj je korišten od strane komisije vlade RS u negaciji genocida u Srebrenici.

"Izvještaj NIOD-a je za ratnog zločinca Vojislava Šešelja najbolji i najkvalitetniji izvještaj ukad sačinjen", piše u obrazloženju.

"Mi koji zastupamo žrtve i koji imamo višedecenijsko iskustvo rada na ratnim zločinama, nismo našli ništa u karijeri Nevenke Tromp koje je svrstava u zaslužne osobe. Zato smatramo da je dodjela javnog priznanja, počasni građanin KS prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve, zato Vas molimo da razmotrite naš zahtjev i doensete pravednu odluku", uputila su Udruženja Vladi KS.