{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Žrtvama dugujemo hapšenje Mladića i Hadžića"

S
16.6.2009. u 17:47
0
6
"Žrtvama dugujemo hapšenje Mladića i Hadžića"
0
"Žrtvama dugujemo hapšenje Mladića i Hadžića"
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao sa predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Patrickom Robinsonom.
Na sastanku im se također pridružio i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, koji se u ime OHR-a bavi pitanjima koja se tiču MKSJ-a. S obzirom da je ovo prva posjeta gospodina Robinsona BiH u svojstvu predsjednika MKSJ-a, HR/EUSR Inzko je iskoristio priliku da ga upozna sa pitanjima relevatnim za MKSJ i procesuiranju ratnih zločina počinjenih u BiH.

Na sastanku je razgovarano o saradnji Bosne i Hercegovine sa Haškim tribunalom, što je stalna obaveza koja proističe iz rezolucija UN-a i Daytonskog mirovnog sporazuma. Oni su naglasili da ta saradnja neće biti potpuna sve dok se pred Tribunalom ne nađu i preostali optuženi za ratne zločine, prvenstveno Ratko Mladić.

"Privođenje pravdi preostalih osumnjičenih za ratne zločine, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, jedan je i od prioriteta OHR-a, i ova organizacija ulaže značajne napore u razbijanje sistema podrške osumnjičenima, i nastaviće to da radi sve dok se oni ne nađu pred licem pravde. Barem toliko dugujemo žrtvama.“ – kazao je HR/EUSR Inzko.

Inzko i Robinson su također razgovarali i o pitanjima koja se tiču pravnog naslijeđa Haškog tribunala i jačanju kapaciteta domaćih pravosudnih institucija za procesuiranje slučajeva ratnih zločina. Oni su se složili da je apsolutno od suštinskog značaja za vladavinu prava i strategiju okončanja rada MKSJ-a da međunarodni suci i tužioci u odjeljenjima Suda BiH i Tužilaštva BiH za ratne zločine ostanu na funkcijama sve dok za njima bude postojala potreba u ova dva tijela.

Oni su također razgovarali o predmetu Radovana Stankovića, čiji bijeg u Srbiju i totalna nemogućnost organa RS, BiH i Srbije da ga vrate pred lice pravde predstavljaju prepreke za implementaciju strategije za završetak rada MKSJ-a i vladavinu prava.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko i predsjednik MKSJ-a, Patrick Robinson pozvali su institucije BiH, prvenstveno RS da pojačaju svoje napore usmjerene ka ispunjavanju obaveze potpune saradnje sa Haškim tribunalom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: