Uprava tvrdi da ima i lojalnih
0

ŽRS: Većina mašinovođa četvrti dan u štrajku

FENA
Većina vozova na prugama Republike Srpske i dalje ne saobraća, dok su pojedini, kako tvrdi uprava Željeznica RS-a, ipak danas krenuli.

Četvrti dan mašinovođe RS-a i dalje insistiraju na obustavi rada jer nije postignut dogovor s menadžmentom o isplati razlike u plaćama.

Iz Uprave ŽRS-a, međutim, navode da su, uz pomoć "savjesnih“ mašinovođa ŽRS-a i susjednih željezničkih uprava, Željeznice RS-a u mogućnosti su da zadovolje osnovne prioritete u prijevozu.

"Za sada, šest mašinovođa i tri pomoćnika iskazali su lojalnost Željeznicama RS-a shvatajući njen značaj za privredu", tvrdi uprava tog preduzeća.

Prioriteti u ovom momentu su najznačajniji tereti i deblokada remonta pruge na dionici Srpska Kostajnica - Jošavka, čija je blokada izazvala štete od nekoliko stotina hiljada maraka za Željeznice RS-a.

Za to vrijeme mašinovođe koje ostaju pri svojim zahtjevima još jednu noć su provele u štrajku pod otvorenim nebom u dobojskoj radionici za održavanje šinskih vozila.

Traže isplatu razlike u zaostatku dodatnog primanja po tzv. kilometru u iznosu od 1,40 KM, kao i da se donese odluka da im se ova primanja ubuduće plaćaju 2,40 KM.

Za upravu je štrajk nelegalan i neprihvatljiv, a novca za ispunjavanje zahtjeva mašinovođa to preduzeće koje grca u gubicima - nema.