BiH
0

Zrno: Višak naoružanja i municije centralni sigurnosni problem BiH

FENA
Bosna i Hercegovina, odnosno njene Oružane snage (OS) raspolažu s oko 35.000 tona municije koja je gotovo u cijelosti u nestabilnom stanju, te s nešto više od 100.000 komada lakog (malokalibarskog) naoružanja koje je neophodno uništiti.

Ovi podaci su prezentirani na dvodnevnoj radionici o temi "Stanje u oblasti naoružanja i municije u BiH, održanoj na Jahorini kraj Sarajeva u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Misije OSCE-a u BiH i UNDP-a.

Spomenute količine naoružanja i municije nalaze se na 23 različite lokacije u BiH, umjesto da budu uskladištene na ukupno "sedam perspektivnih lokacija" (pet za municiju i dvije za naoružanje), kako je to predviđeno novim ustrojem OSBiH.

Ovo su pitanja koja su zaokupila pažnju sudionika skupa u iznalaženju načina i mogućnosti što skorijeg "rješavanja balasta (viškova naoružanja) koji opterećuje sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini"

Šef Odjela za sigurnosnu saradnju OSCE-ove misije u BiH generalmajor Christian Milotat pozvao je nadležne bh. institucije i međunarodne aktere uključene u rješavanje problema viška naoružanja u BiH na koordinirano i blagovremeno djelovanje.

General Milotat u izjavi datoj nakon okončanja rada spomenutog skupa potrctao je obavezu što bržeg transfera vojne imovine s entiteskog nivoa prema Ministarstvu odbrane BiH u skladu sa članom 74. Zakona o odbrani BiH, te ukazao na potrebu redefiniranja mandata međunarodnih organizacija u pogledu uništavanja viška naoružanja.

Prema riječima OSCE-ovog dužnosnika, uspostava optimalnog sigurnosnog okruženja je u funkciji razvoja Bosne i Hercegovine, "pa je neophodno urgentno djelovati u tom pravcu".

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Branko Zrno ocijenio je kako rješavanje problema viška naoružanja u BiH predstavlja centralni sigurnosni problem zemlje, istaknvši spremnost ovog tijela da se maksimalno angažira na tom planu.

Naglasio je kako u BiH postoje kapaciteti koji mogu odgovoriti potrebi uništavnja nestabilne minicije i viškova naoružanja, podsjetivši kako se to već radi u Vogošći (Pretis) te u Banjoj Luci i Doboju, a da se, uz dodatna ulaganja, za taj posao mogu osposobiti i kapaciteti u Vitezu, Travniku i Bugojnu (namjenska industrija).

Član spomenute komisije Adem Huskić ukazao je na širi kontekst pitanja viška naoružanja i njegovog uništavnja, naglašavajući kako je to problem i zemalja iz okruženja (regiona).

Podsjetio je kako pitanje viška naoružanja ima i političke implikacije, te kako bi prilikom njegovog rješavanja trebalo imati u vidu i njegovu regionalnu dimenziju.

Šefica UNDP-ovog projekta Kontrole oružja i municije u BiH Amna Berbić navela je podatak o tome kako je dosad u BiH u saradnji s nadležnim ministarstvom uništeno više od 95.000 komada lakog naoružanja, te više od 6.000 tona municije.

UNDP-ovim projektom vrijednim 11,5 miliona dolara predviđeno je da se tokom četiri godine (od 2005. do 2009. godine) radi na eliminiranju spomenutih viškova naoružanja i municije u BiH.

U sklopu spomenutih podataka nisu sadržani oni koji se odnose na oružje u nelegalnom posjedu građana, a što se prema UNDP-ovim procjenama, odnosi na 16,5 posto ukupnog bh. stanovništva.

Sudionike skupa na Jahorini, uz spomenute zvaničnike, pozdravili su i komandant EUFOR- a kontraadmiral Hans Jochen Wilthauer i rezidentna predstavnica UNDP-a za BiH Christine McNab, a u radu radionice sudjelovali su predstavnici institucija BiH - ministarstva odbrane, sigurnosti, vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te dužnosnici FMUP-a, MUP-a RS-a, Granične policije BiH, SIPA-e, Interpola, te međunarodne zajednice.