BiH
0

Zrinko Pinčić osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je presudu u predmetu Zrinko Pinčić kojom se kao neosnovana odbija žalba Tužilaštva BiH, a žalba branioca optuženog Pinčića uvažava u dijelu koji se odnosi na pravnu kvalifikaciju djela i izrečenu krivičnopravnu sankciju, te je optuženi Zrinko Pinčić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i u vezi s tim mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest godina.

Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i na izdržavanju kazne, saopćeno je iz Suda BiH.

Ustavni Sud BiH je, odlučujući povodom apelacije optuženog Zrinka Pinčića, odlukom od 5. novembra 2013. godine, zbog utvrđene povrede prava apelanta zagarantiranih u članu 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKLJP), ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH broj X-KRŽ-08/502 od 2. decembra 2009. godine, nalažući Sudu BiH da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa članom 7. stav 1. EKLJP kojom će otkloniti utvrđene povrede, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke Ustavnog suda BiH, obavijesti o poduzetim mjerama s ciljem izvršenja navedene odluke.

Apelaciono vijeće je u cilju otklanjanja povreda utvrđenih navedenom odlukom Ustavnog suda BiH, a cijeneći da se usljed ukidanja drugostepene presude Suda BiH predmet vraća u fazu koja je prethodila donošenju presude 17. decembra 2013., saglasno odredbi člana 304. ZKP- BiH, održalo javnu sjednicu Apelacionog vijeća na kojoj su stranke ostale pri navodima iz žalbi dostavljenih u pisanoj formi.

Apelaciono vijeće je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo gore navedenu odluku, navodi se u saopćenju.