Ne izlazite van
13

Zrak u Sarajevu ocijenjen kao opasan, sutra i prekosutra vedrije

I. P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Prema podacima mjernih stanica u centru Sarajeva, današnja kvaliteta zraka je ocijenjena kao opasna po zdravlje ljudi.
Kako je izmjereno u 13:30 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks onečišćenja zraka iznosio je 373, dok je mjerna stanica na Skenderiji izmjerila 381 AQI.

Ove vrijednosti dovoljo su visoke da će posljedice po disanje osjetiti svi građani, a ne samo oni s osjetljivim disajnim putevima. Prema agenciji Air Visual koja sakuplja podatke o zagađenju zraka, u ovakvim situacijama preporučuje se izbjegavanje aktivnosti i ostanak u kući.

Također, prema trenutnim vrijednostima, Sarajevo je treći najzagađeniji glavni grad na svijetu, saopćava AirVisual.

Stanice kod Vijećnice i na Bjelavama izmjerile su u 13:30 satri vrijednosti od 159 odnosno 181 AQI, dok je stanica na Otoci pokazala indeks od 156. Na Ilidži je bilo slično sa indeksom od 172. Ove vrijednosti ukazuju na nezdrav zrak.

Jedino područje Sarajeva sa stacioniranim mjernim jedinicama koje je u datim vremenu imalo čist zrak jeste naselje Bjelave.

Prema prognozama, razvedravanje se može očekivati krajem dana, a u nedjelju i ponedjeljak zagađenje bi zbog vjetra trebalo biti svedeno na minimum. Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo trenutno je na snazi epizoda "upozorenje".