Stanje redovno
432

Zrak u Sarajevu još uvijek opasan, ne izazite iz domova bez prijeke potrebe

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Kvaliteta zraka u Sarajevu i jutros je izuzetno niska, a prema AirVisualu grad na Miljacki je među prvih 10 najzagađenijih glavnih gradova na svijetu.
Najgori zrak jutros je zabilježen mjeračem u Ambasadi Sjedinjenih Amerčkih Država koji je registrovao indeks zagađenosti od 342, a mjerač na Skenderiji zabilježio je vrijednost od 297. Dvije vrijednosti spadaju u u opasnu, odnosno izuzetno nezdravu kvalitetu zraka.

Na Bistriku i Bjelavama zrak je jutros bio iznenađujuče čist, dok se to ne može reći za Vijećnicu i Otoku gdje je na obje stanice registrovana vrijednost indeksa 169.

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo od subote je zbog zagađenja zraka na snazi epizoda "upozorenje" koja uključuje niz zabrana i ograničenja u gradu i okolini.

Zdravstveni radnici u ovakvim i sličnim situacijama čest savjetuju građanima da ne napuštaju domove bez prijeke potrebe, što se posebno odnosi na plućne bolesnike.

Što se tiče regije, Beograd je jutros nešto bolji od Sarajeva i nalazi se na 11. mjestu najzagađenijih gradova, Skoplje je na 21., a Priština na 26. mjestu.