|

Zrak u Sarajevu i jutros opasan, na snazi epizoda "pripravnost"

Zrak u Sarajevu i jutros opasan, na snazi epizoda "pripravnost"
62
Klix.ba
29.12.2018. u 07:23
129
komentara
62

dijeljenja
Zrak u Sarajevu i jutros opasan, na snazi epizoda "pripravnost" Foto: H. M./Klix.ba
Prema podacima dobivenih iz nekoliko stanica raspoređenih širom glavnog grada Bosne i Hercegovine, možemo zaključiti da je i ovog, posljednjeg vikenda u 2018. godini, zrak izuzetno opasan za građane.
Stanica za mjerenje kvaliteta zraka unutar zidova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država navodi da je količina P10 čestica u zraku 424 AQI, što spada u kategoriju opasnog zraka.

Mjerna stanica na Bjelavama pokazuje neznatno bolje, ali još uvijek izuzetno nezdravo stanje - 279 AQI. Stanice na Otoci i kod Vijećnice pokazuju vrijednosti 167, odnosno 200 AQI. Ilidža je jutros u najboljem stanju jer je koncentracija štetnih čestica P10 129, što se smatra također nezdravim.

S druge strane, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je u petak da, i pored povišene koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Kako kažu, razlog je što se prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda već u subotu, sredinom dana, očekuje prestanak temperaturne inverzije što će uzrokovati prestanak rasta ili pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.
Prijavi grešku


Komentari (129)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...