{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zovko potvrdio propuste na koji smo ukazivali

F
16.7.2009. u 18:05
0
1
Zovko potvrdio propuste na koji smo ukazivali
0
Zovko potvrdio propuste na koji smo ukazivali
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) smatra da je dopis koji im je danas uputio predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko “korak ka rješenju krize”, koja je nastala obustavljanjem rada ovog kluba, ali odbacuju optužbe da su time blokirani rad Vijeća naroda i institucija RS-a.
U saopštenju Bošnjački klub dopis Mirka Zovka ocjenjuje kao “priznanje krivice” i potvrdu njihovih stavova da je Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a neustavan.

Naime, predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko u dopisu, kojeg je poslao i predsjedniku Narodne skupštine RS-a, predsjedniku entiteta, premijeru i predsjedavajućem Vijeća naroda RS-a, je naveo da je prihvatio da početkom septembra na dnevni red stavi prigovor na član 52. Poslovnika o radu Ustavnog suda.

Klub Bošnjaka navodi da će i u narednom periodu nastaviti štititi interese bošnjačkog naroda u RS-u i poštivati Ustav ovog entiteta, “jer, samo poštivanjem Ustava RS-a i uvažavanjem mišljenja i stavova svih konstitutivnih naroda u RS-u, može se ići naprijed”.

Radi podsjećanja, delegati Kluba Bošnjaka su 14. jula obudstavili dalji rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi svoj poslovnik sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, kako se ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

Ta odluka blokirala je zakonodavnu aktivnost u RS-u, budući da se Vijeće naroda RS-a, odnosno klubovi konstitutivnih naroda, moraju izjasniti o svim usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini RS-a kako bi oni mogli stupiti na snagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: