{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zovko: Amblem i pečat ne vrijeđaju bošnjačke interese u RS-u

F
14.6.2007. u 12:08
0
0
Zovko: Amblem i pečat ne vrijeđaju bošnjačke interese u RS-u
0
Zovko: Amblem i pečat ne vrijeđaju bošnjačke interese u RS-u
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske zaključilo je da Zakonom o amblemu RS-a i Zakonom o dopunama zakona o pečatima RS-a nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda u RS-u.
Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko rekao je na pres-konferenciji da se Zakonom o amblemu RS ne vrijeđaju historijski, kulturni i nacionalni integritet i identitet ni jednog od konstitutivnih naroda u RS-u i da nije došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Zovko je rekao da je Vijeće uzelo u obzir i obrazloženje Narodne skupštine da se prilikom utvrđivanja elemenata amblema RS-a nije rukovodila namjerom da se u amblemu nađu obilježja i karakteristike konstitutivnih naroda, što znači da amblem ne sadrži etnička obilježja.

On je rekao da se u sredini amblema nalazi zastava RS-a koja prema odluci Ustavnog suda BiH nije sporna, a da je na obodu amblema latinicom i ćirilicom ispisano RS i njegov sastavni dio kruna srednjovjekovne dinastije Kotromanića koja simbolizuje cijelu BiH a ne samo RS.

Spomenute zakone usvojila je Narodna skupština RS-a na sjednici 23. aprila, dok je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda. Nakon toga je 22. maja Ustavnom sudu RS-a podnijet zahtjev za utvrđivanje postojanja povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Zakonom o dopunama zakona o pečatima RS-a, koji se veže na Zakon o amblemu, propisano je da pečat umjesto grba može da sadrži amblem RS-a i da će Vlada RS-a uredbom preciznije urediti korišćenje amblema RS-a u pečatu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: