{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zoranu Miliću devet godina zatvora za ratni zločin u Busovači

F
FENA
29.11.2013. u 11:44
4
8
Zoranu Miliću devet godina zatvora za ratni zločin u Busovači
4
Zoranu Miliću devet godina zatvora za ratni zločin u Busovači
Sud BiH osudio je Zorana Milića na devet godina zatvora za ratni zločin protiv stanovništva u Busovači.
Zoran Milić Maslanica je proglašen krivim da je u svojstvu pripadnika Druge bojne brigade “Nikola Šubić Zrinjski” učestvovao u ubistvu i nečovječnom postupanju.

Sudsko vijeće zaključilo je da je Milić 26. aprila 1993. godine zajedno sa Zoranom Marinićem došao oko 22 sata do kuće svjedoka B-1 u Busovači, gdje je bila njegova supruga s troje maloljetne djece, kojima su kazali da su ih došli ubiti.

Zoran Milić je prislonio nož pod grlo B-4 i pucao iz puške, dok je Zoran Marinić zapalio stvari u kući.

Milić je proglašen krivim i da je zajedno sa Zoranom Marinićem došao u kuću Topalovića, gdje su vatrenim oružjem i nožem ubili starca Ahmeda Topalovića i invalida Sabriju Topalović. Tom prilikom su ranili B-2, te Adila Topalovića i Muvedetu Smolo, koji su podlegli.

Miliću je suđeno sa Zoranom Marinićem, koji je preminuo u oktobru.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, obrazložio je da je sud poklonio vjeru svjedocima, uključujući i Zorana Marinića.

-Vijeće je ustanovilo da je Zoran Milić imao dominirajući položaj nad žrtvama... U pitanju su malodobne osobe, starija osoba, žene, invalidna osoba, odnosno vojno nesposobne osobe - obrazložio je Maksumić i dodao da je Sud zaključio da je optuženi Milić svjesno učestvovao u zločinima protiv civila.

Zoranu Miliću je produžen kućni pritvor, uz napomenu da ukoliko dođe do kršenja mjera zabrane Sud može odrediti pritvor. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Milić je osuđen po Krivičnom zakonu bivše SFRJ, jer je Vijeće ocijenilo da je blaži po počinioca, navodi BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: