Bivši premijer
19

Zoran Živković: Srbijanska vlast danas igra prljavu igru Slobodana Miloševića

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zoran Živković, bivši premijer Srbije i predsjednik Nove stranke, izjavio je da trenutno u Srbiji ne postoje uslovi za demokratske izbore kazavši da aktuelna vlast igra prljavu igru poput onu koju je igrao Slobodan Milošević.

Živković je večeras u Sarajevu održao predavanje "Punoljetstvo 5. oktobra: političke i ekonomske lekcije za region".

Novinari su ga upitali može li se regionu desiti lider poput Zorana Đinđića, bivšeg srbijanskog premijera koji je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine.

"Ne može. Tu nema promjene. Ali ako se udruži nas desetine, stotine, moći ćemo napraviti ono što je on radio. Ja sam bio njegov zamjenik u Demokratskoj stranci ik. Mi smo tada pobijedili Miloševića na izborima. On nije htio da prizna izbore pa smo ga mirnom oktobarskom revolucijom prislili da to uradi", rekao je Živković.

Trodnevna konferencija u Sarajevu okupit će oko 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i partnerskih zemalja, a bazirat će se na panelima i predavanjima posvećenim ekonomskim i političkim pitanjima vezanim za poduzetništvo i tržišnu integraciju regiona, uključujući regulatorne politike, zakonodavna pitanja, statistike, ljudsku slobodu i nove tehnologije.