Odluka komiteta
218

Zoran Zaev laureat Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković 2019

Klix.ba
Zoran Zaev (Foto: Oficijelna stranica Vlade Republike Sjeverne Makedonije)
Zoran Zaev (Foto: Oficijelna stranica Vlade Republike Sjeverne Makedonije)
Predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev dobitnik je ovogodišnje Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković koja će mu biti uručena na tradicionalnoj Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Sarajevo, 27. novembra s početkom u 20 sati.

"Gospodin Zoran Zaev ne samo da je značajno unaprijedio odnose u regiji Zapadnog Balkana nego je pokazao snažno političko liderstvo u kontekstu odlučnijeg približavanja regiona Evropskoj Uniji i NATO-u. Komitet ne može znati kako će već naredne godine izgledati politička biografija Zorana Zaeva, kao što to nije bilo moguće ni u pogledu prethodnih laureata koji su u godinama, u kojima im je Komitet dodjeljivao nagrade, iste i zaslužili, ali napori, inicijative i rezultati gospodina Zaeva u 2019. godini, ostaće nesumnjivo zabilježeni kao pozitivni i historijski vrednovani", saopšteno je iz Komiteta.

Komitet jedinog državničkog priznanja u Bosni i Hercegovini ponovo je okupio najeminentnije predstavnike bosanskohercegovačke akademske zajednice kojim je, u drugom jednogodišnjem mandatu, predsjedavala akademkinja Adila Pašalić-Kreso, potpredsjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Tako je u sazivu Komiteta za 2019. godinu učestvovao značajan broj akademika poput Mirjane Vuković, Vladimira Beusa, Mirsade Hukić, Lidije Licender-Cvijetić, Marine Katnić-Bakaršić, Abdulaha Šarčevića, Dejana Miloševića, Branislave Rađenović, Slobodana Loge, Dževada Juzbašića i dr.

Adila Pašalić-Kreso (Foto: Klix.ba)
Adila Pašalić-Kreso (Foto: Klix.ba)

Svečana akademija, 27. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo

Komitet međunarodne nagrade Isa beg-beg Ishaković svoje aktivnosti u ovoj godini započeo je Svečanim koncertom u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Narodnom pozorištu Sarajevo, nakon čega su uslijedile nominacije te izbor laureata za 2019. godinu.

Predstojeća Svečana akademija će kao i prethodnih godina biti priređena na najvišoj državničkoj razini uz učešće brojnih zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života te predstavnika dilomatskog kora u Bosni i Hercegovini. U direktnom prenosu Javnog servisa Radio televizije Bosne i Hercegovine programom će rukovoditi Maja Miralem, orkestrom Sarajevske filharmonije maestro Dario Vučić, dok će kompozicije iz evropske i bosanskohercegovačke kulturne baštine izvesti solistice Katarina Kikić, sopran i Vedrana Šimić, sopran. Nastupima prvaka Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, Izudina Bajrovića biće zaokružen umjetnički dio programa.

Amel Suljović (Foto: Marko Jovančić)
Amel Suljović (Foto: Marko Jovančić)

Laureata će na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta, u ime Društva Utemeljitelja Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković, tradicionalno dočekati Amel Suljović koji će se na Svečanoj akademiji i oprostiti od Komiteta i Društva, nakon 12 godina rukovođenja.