Sud BiH
0

Zoran Tomić se izjasnio da nije kriv za genocid

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine Zoran Tomić se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za krivično djelo genocida.

Prema tužbenim navodima, optuženi Tomić je, u namjeri da djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, u svojstvu specijalca - policajca zajedno sa više pripadnika II Odreda Specijalne policije Šekovići od 10. jula do 19. jula 1995. godine, učestvovao u nasilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva koje je za cilj imalo pogubljenje više od sedam hiljada muškaraca, Bošnjaka, u dobi od 13 i 70 godina.

Kako se u optužnici navodi, optuženi Tomić je 12. jula 1995. godine učestvovao u pretresu sela naseljenih bošnjačkim stanovništvom na području zaštićene zone UN-a Srebrenica u okolini Potočara.

Nadalje u optužnici stoji da je optuženi Tomić 13. jula 1995. godine učestvovao u izvođenju operacije izviđanja i u oružanim napadima iz različitog pješadijskog oružja na području iznad Kamenice, prisiljavajući tako muškarce Bošnjake da se predaju.

Tom prilikom optuženi Tomić je, navodno, učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene zone, a koji su bili sprovedeni u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica gdje su i likvidirani, saopćeno je iz Suda BiH.