Propitivanje Komisije
19

Zoran Tegeltija odgovorio na pitanja o Esedu Radeljašu i NATO putu BiH

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas kako njegov stav o NATO-u nije važan i da on u Sarajevo ne dolazi do sprovodi lične već utvrđene politike.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović tražio je od kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da odgovori na nekoliko pitanja. On je tražio da Tegeltija prije svega kaže kakav je njegov odnos prema članstvu u BiH u NATO-u i da li je usvojenim dokumentom u Predsjedništvu BiH otkočen put BiH prema NATO-u.

Magazinovića je zanimalo da Tegeltija pojasni svoj angažman na visokoškolskim ustanovama podsjećajući da je kod njega magistrirao bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Esed Radeljaš koji je rekao da je studij završio ocjenom 10+. Magazinović je pitao Tegeltiju i da odgovori da li iza sebe ima pravosnažnu presudu od pet mjeseci uslovnog zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.

Tegeltija je rekao da on dolazi u Sarajevo kako bi sprovodio lične već utvrđene politike i da njegov stav o NATO-u nije važan. Istakao je da nema saznanja o dokumentu koji je usvojen u Predsjedništvu BiH jer on nema namjeru da se postavlja iznad šefova države.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

On je potvrdio da je radio na privatnim visokoškolskim ustanovima na oblastima javnih finansija i monetarne politike. Kako kaže, bio je član komisija za odbranu završnih radova, ali da se ne može sjetiti koliko je javnih funkcionera polagalo završni rad kod njega.

Istakao je da je njegov jedini grijeh što je naplatio sredstva od jednog pravnog lica u skladu s ovlaštenjima.

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović pitao je Tegeltiju šta namjerava učiniti kada je riječ o smanjenju broja zaposlenih u institucijama BiH, odnosno koje državne institucije namjerava ukinuti i to sve u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS-a.

Borenović je tražio da mu se odgovori na brojna pitanja koja se odnose na zaključke NSRS poput onog o Ustavnom sudu BiH, vojnoj neutralnosti bh. entiteta RS, ali i raspisivanju referendum o članstvu BiH u NATO-u. On je pitao da li će Vijeće ministara BiH u kontekstu NATO puta BiH raditi po ANP-u ili IPAP-u.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Tegeltija je rekao da je PDP također ukazivao na veliki broj zaposlenih u javnom sektoru te da vjeruje kako postoji konsenzus svih o tome da prevelik broj osoba radi u javnom sektoru. On je kazao da postoje mnogi modeli preko kojih je to moguće riješiti dodajući da je reformskom agendom koju su usvojili entiteti definisano pitanje smanjenja broja zaposlenih.

Kako kaže, on ne radi na novom budžetu institucija BiH i neće raditi ništa u tom kontekstu sve dok Zastupnički dom PSBiH ne potvrdi njegovo imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Istakao je da smanjenje broja zaposlenih u institucijama BiH definitivno neće biti njegov prioritet.

“Nemam namjeru baviti se selektivnim smanjenjem broja zaposlenih u institucijama BiH. To smanjenje mora biti na svim nivoima vlasti. Svi skupa morat ćemo biti dio price o otvaranju prostora privatnom sektoru”, rekao je Tegeltija.

On nije želio odgovarati na pitanja koja su mu postavljena, kako kaže, u svojstvu “zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a”. Istakao je da zaključci NSRS obavezuju samo institucije u RS-u, da se odluke u Vijeću ministara BiH donose konsenzusom i u skladu s dokumentima koje donosi Predsjedništvo BiH.