U Banjoj Luci
6

Zoran Tegeltija danas se prvi put u ulozi mandatara obraća javnosti

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zoran Tegeltija (SNSD), kojeg je Predsjedništvo BiH imenovalo za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, danas će se u Banjoj Luci prvi put obratiti u ovoj ulozi.

Konferencija za novinare Zorana Tegeltije, koji je bio kandidat SNSD-a za ovu dužnost, bit će održana u prostorijama Sekretarijata Glavnog odbora SNSD-a od 13 sati.

Predsjedništvo BiH je u utorak na vanrednoj sjednici u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Tegeltije za mandatara i usvojilo Program reformi BiH.

Komisija za pripremu i izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH održala je jučer konstituirajuću sjednicu na kojoj je imenovan predsjedavajući komisije i njegovi zamjenici. Za predsjedavajućeg je imenovan Staša Košarac, dok će njegovi zamjenici biti Halid Genjac i Predrag Kožul.

"Zakazao sam Komisiju za utorak, kada će izabrani predsjedavajući Vijeća ministara BiH doći. S njim ćemo obaviti razgovor u skladu s Poslovnikom", rekao je Košarac po završetku sjednice.

Zadatak ove komisije bit će pripreme za izbor novog sastava Vijeća ministara BiH, a nakon jučerašnjeg imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara.

Nakon što ova komisija donese potrebne odluke Zastupnički dom je na redu da potvrdi Tegeltiju kao predsjedavajućeg Vijeća ministara. On nakon toga predlaže ministre i zamjenike, ponovo zasjeda komisija, a nakon toga i Zastupnički dom koji mora potvrditi novi sastav Vijeća ministara BiH.