BiH
51

Zoran Pavlović: BiH je zemlja bez perspektive, treba nam sistem kažnjavanja političara

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina je zemlja bez investicija, novih zapošljavanja i perspektive, ocijenio je u razgovoru za Klix.ba ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Mišljenja je da bosanskohercegovački političari ne shvataju kompleksnost problema u kojem se danas nalaze svi građani ove zemlje, posmatrano iz socio-ekonomskog ugla.

Ovaj ekonomski analitičar osvrnuo se na trenutno stanje kada je riječ o saradnji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i BiH.

"MMF kao organ Svjetske banke, Evropska komisija i Američka ambasada u Sarajevu radili su s našim premijerima kako bi se došlo do reformske agende. To je bio pokušaj objedinjenja niza aktivnosti koji je nužan i neophodan za BiH. MMF je finansijska institucija koja je sastavni dio tog paketa podrške reformskoj agendi i svemu onome što se mora uraditi kako bi građani BiH bolje živjeli", kaže Pavlović za Klix.ba.

Inače, BiH još uvijek nije ispunila sve obaveze preuzete Pismom namjere, što je neophodno učiniti kako bi se nastavio aranžman vrijedan blizu 1,1 milijardu KM iz kojeg je već isplaćena prva tranša u iznosu od blizu 150 miliona KM za Federaciju BiH (FBiH) i Republiku Srpsku (RS).

Ukoliko bi došlo do povlačenja MMF-a iz trenutnog aranžmana sa BiH, Pavlović upozorava da bi naša zemlja svakako osjetila posljedice.

"Ako se MMF odluči povući iz aranžmana to će ugroziti kompletnu podršku BiH u tom paketu. Mislim da je možda već sad vrijeme da se počne uvoditi sistem kažnjavanja ljudi iz politike koji narušavaju kontinuitet razvoja BiH. Prvi takav je bio Milorad Dodik, a već sad treba razmišljati i o drugima koje treba kažnjavati, jer onog trenutka kada visoki političari stvore krizu i dramu, oni otjeraju najmanje 20 investitora, a posebno potencijalne domaće investitore" istakao je naš sagovornik te dodao:

"Shodno tome, mi smo zemlja bez investicija, novog zapošljavanja i perspektive, a ako vi ne radite u cilju rješavanja tih problema, onda morate biti kažnjeni, ako vas narod već ne kažnjava na izborima."

Smatra da je trenutna politička situacija u BiH izgubila svaki smisao.

"Očigledno je da smo potpali pod jedan vrlo ružan koncept neodgovorne, tajkunske, političko-nacionalne mafije u kojem građani ne vide izlaz, osim van granica zemlje. Vrlo sam nesretan čovjek. Moje dvije kćerke su već vani i svi će reći da sam sretan zbog toga, ne ja sam nesretan. Mislim da se moramo boriti za neku drugu djecu koja će ostati ovdje, jer ovo je najljepša zemlja na svijetu", kaže Pavlović.

Mišljenja je i da se potrebno vratiti domaćoj ekonomiji i novom zapošljavanju.

"U budžetima Federacije BiH i Republike Srpske nigdje nisam vidio da je prikazan problem 50 posto nezaposlenih ljudi. Čak 65 posto mladih nakon završavanja srednje škole i fakulteta odlazi na biro, a poslije toga traže izlaz u inozemstvo. To su toliko poražavajući rezultati da bih se duboko stidio i povukao s pozicije političara, a oni to, niti osjećaju, niti misle da je to čin koji moraju uraditi", navodi ekonomski analitičar.

Kaže da je vrijeme da dođe do promjena na mapi političkih stranaka koje zloupotrebljavaju građane ove zemlje.

"Odrastao sam u Titovoj Jugoslaviji i znam kako treba izgledati uređena zemlja, a ovo gdje mi danas živimo je nasuprot tome. Možda je vrijeme da se počne nešto dešavati te da pametni dođu na scenu i vrate dostojanstvo ljudima koje im je oduzeto", zaključio je Pavlović.