Zločin iz 1993.
233

Zoran Pantić, ubica šestočlane bošnjačke porodice, iz Švicarske izručen u BiH

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Osuđeni za teško ubistvo Zoran Pantić izručen je iz Švicarske u BiH i od sinoć se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Bijeljini.

Pantić, koji je zbog ubistva šestočlane bošnjačke porodice Isić iz Teslića prije 25 godina osuđen na 12 godina i 10 mjeseci zatvora, predat je na osnovu naloga za prijem izdatog od Osnovnog suda u Bijeljini od 4. decembra 1995. godine.

On je prije 24 godine pobjegao iz zatvora u Bijeljini, a uhapšen je u Švicarskoj, prenosi Srna.

Pantić je s više osoba polovinom oktobra 1993. godine obećao šestočlanoj bošnjačkoj porodici Isić iz sela Gornji Rankovići, opština Teslić, koji su se nalazili u hotelu "Krin" u Bijeljini, da će ih za određenu sumu novca prebaciti preko rijeke Drine na teritoriju Srbije.

Pantić je s još nekoliko osoba povezao članove ove porodice teretnim vozilom TAM ka rijeci Drini. U toku puta Pantić se sa saučesnicima dogovarao da porodicu Isić ubiju i oduzmu im novac i druge dragocjenosti.

Porodicu Isić dovoze u mjesto Međaši, u neposrednu blizinu vikendice jednog od izvršilaca krivičnog djela, gdje je jedan od njih iz poluautomatske puške ubio dvije žene i jedno dijete, a zatim je pušku dao Pantiću koji je ubio muškarca, ženu i dijete.

Nakon izvršenih ubistava leševe su pobacali u Drinu, vratili se u Bijeljinu i međusobno podjelili novac i dragocjenosti koje su oduzeli od ubijenih članova porodice Isić.

Načelnica Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović rekla je Srni da su policijski službenici Uprave kriminalističke policije, nakon nekoliko godina intenzivnog rada, locirali Pantića u Švajcarskoj, gdje je sklopio brak sa državljankom te zemlje, pri čemu je preuzeo njeno prezime i podnio zahtjev za prijem u državljanstvo.

"On je preuzeo identitet svog brata, odnosno posjedovao je lična dokumenta na njegovo ime - Dalibor Pantić, oženio se pod tim imenom i predstavljao kao državljanin Srbije", istakla je Miljanović.

Prema njenim riječima, na osnovu informacija policijskih službenika Uprave kriminalističke policije MUP-a RS o mjestu i tačnoj adresi stanovanja traženog, nadležni organi Švajcarske su uhapsili bjegunca.