BiH
0

Zoran Milanović sutra stiže u dvodnevnu posjetu BiH

FENA
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović doputovat će u ponedeljak, 27. februara, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, kada će posjetiti Sarajevo, Vitez, Široki Brijeg i Mostar.

Milanović će se sutra u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i rukovodstvom Parlamenta BiH.

Na platou ispred zgrade institucija BiH bit će mu upriličen svečani doček, nakon čega će biti održan susret delegacija BiH i Hrvatske.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i Milanović dat će potom izjave za medije.

Rukovodstvo Parlamenta BiH razgovarat će s hrvatskim premijerom odnosima dviju zemalja, s naglaskom na otvorena pitanja.

Hrvatski premijer će tokom boravka u BiH posjetiti i ustanove koje je finansirala hrvatska vlada, akademije, samostane i preduzeća.

Tako će već sutra u Vitezu održati sastanak s predstavnicima vlasti Srednjobosanskog kantona i hrvatskim predstavnicima iz tog kantona u Vijeću ministara BiH i Parlamentu Federacije BiH, kao i s privrednicima i predstavnicima lokalne vlasti.

Posjeta Širokom Brijegu planirana je za utorak, 28. februara, kada će se Milanović sastati s predstavnicima i privrednicima Zapadnohercegovačkog kantona i općine Široki Brijeg, nakon čega će uslijediti posjeta Mostaru, gdje će biti održan sastanak s predstavnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara.

Nakon šetnje starim gradom i posjete Starom mostu, bit će upriličena i posjeta Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, te Sveučilištu u Mostaru, gdje će se Milanović susresti s rektorom i senatom Sveučilišta, te održati izlaganje o temi "Hrvatska pred ulaskom u Evropsku uniju".

U poslijepodnevnim satima bit će organiziran sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u Generalnom konzulatu RH.