Podržao Dodika
823

Zoran Milanović: BiH ne može ispuniti uslove za status kandidata EU

G. M.
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Bosna i Hercegovina ne može ispuniti uvjete za status kandidata Evropske unije i krši ih svaki dan, rekao je predsjednik Zoran Milanović i ponovno se obrušio na premijera Andreja Plenkovića koji se suprotstavio Briselu u pitanju isporuke nafte Srbiji, "ali je to propustio učiniti za Hrvate u BiH".

Evropska komisija je predložila u srijedu da se BiH dodijeli kandidatski status uz uslov da poduzme niz reformi i nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

"Status kandidata kao simboličko ohrabrenje BiH - da, ali jedan dio političkog Sarajeva aktivno uz saradnju međunarodne zajednice radi na rasturanju Hrvata", rekao je Milanović.

BiH "ne može" ispuniti uslove da dobije status kandidata "jer krši ih svaki dan", rekao je. Promjene izbornog zakona koje je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio zakašnjele su i nedovoljne, rekao je Milanović.

"Provedenim izmjenama Schmidt nije onemogućio da se bošnjačkim glasovima u Podrinju biraju hrvatski predstavnici ni da se ponovno bošnjačkim glasovima izabere hrvatski član predsjedništva BiH Željko Komšić kojega tamošnji Hrvati ne prihvataju", rekao je hrvatski predsjednik, prenosi Hina.

Podsjetio je da se on "ali stvarno prvi" zalagao za to da BiH dobije kandidatski status kada je predložio da se na Evropskom vijeću blokira kandidatura za Ukrajinu i Moldaviju, ako BiH nije u istom paketu.

Premijer takvu sugestiju nije prihvatio i nije tada "išao protiv struje kako bi pomogao svom narodu u BiH", ali u slučaju Srbije Plenković je pokazao da "itekako može biti 'dasa' u EU”, rekao je Milanović. Naveo je da je taj primjer naftovoda sa Srbijom dokaz da Hrvatska kao članica EU može učestvovati u donošenju odluka.

"Vidjet ćemo kako će se ponijeti vlada kada se bude za mjesec dana odlučivalo o sustavu Althea", kazao je nadalje o vojnoj misiji EU u BiH u kojoj je ocijenjeno da hrvatski vojnici ne mogu učestvovati "jer je to netko tamo smislio u Briselu".

O izborima u BiH i ponovnom prebrojavanju glasova za izbor predsjednika RS-a na kojima je Milorad Dodik imao 30.000 više glasova, rekao je da je taj političar zapravo "najprihvatljiviji za Hrvatsku i Hrvate". Ocijenio je da se Dodik nekome "vani" zamjerio i sada se gura kandidatkinja Jelena Trivić koja govori "monumentalne gluposti" pa zapitao "kome je u interesu da se stvara haos".