{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zoran Đinđić i Alija Izetbegović su rođeni u istoj kući u Bosanskom Šamcu

12.12.2013. u 08:17
5
256
Zoran Đinđić i Alija Izetbegović su rođeni u istoj kući u Bosanskom Šamcu
5
O djetinjstvu srbijanskog premijera koji je ubijen Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je upravo on tako htio. Dugo čuvana tajna je i da je rođen u istoj kući gdje i prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.
Kuća u kojoj je rođen Izetbegović u Bosanskom Šamcu, nakon selidbe njegove porodice u Sarajevo, ostaje u posjedu Alijinih rođaka iz familije Izetbegović. U toj istoj kući 1952. godine rodio se prvi demokratski premijer SR Jugoslavije Zoran Đinđić, piše Telegraf.

Odrastao je uz samohranu majku Milu, koja je radila kao kućna pomoćnica na imanju porodice Izetbegović. Iz te kuće se odselio zajedno s majkom kada ga je usvojio Dragomir, oficir JNA. Od tada su živeli u ulici gdje se nalazi gradski stadion u Šamcu.

Porodica Izetbegović je porijeklom iz Beograda, koji su napustili 1868. godine nakon raspada Osmanskog carstva, a potom su doselili u Bosanski Šamac. Od bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih posjeda. Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevu.

Također, u Bosanskom Šamcu postoji inicijativa da stadion dobije ime pokojnog Zorana Đinđića, a to je podržao i Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, piše Telegraf.

Iako rođeni u istoj kući, sudbina ih poslala na različite strane. Izetbegovići su stigli iz Beograda u Bosnu, dok je Đinđić otišao iz Bosne u Beograd. Alija se kasnije u Sarajevu borio za Bosnu, a Đinđić u Beogradu za Srbiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: