Svi šute
116

Zoran Čegar je prije 9 mjeseci pretukao mladića: FUP "k'o zaliven", tužilaštvo i dalje "vodi istragu"

D. Be.
Zoran Čegar
Zoran Čegar
Prošlo je devet mjeseci od kada je načelnik uniformisane policije FUP-a pretukao mladića na parkingu u Sarajevu. Tužilaštvo KS još vodi istragu. Od tada Čegar je, barem što je poznato javnosti, "upisao" najmanje jednu tučnjavu i jedan napad na novinarku.
Policajac koji slovi za heroja odbrane Bosne i Hercegovine, a većim dijelom je bio u inostranstvu tačnije u Njemačkoj, u januaru ove godine tukao je mladića na parkingu na području Općine Stari grad u Sarajevu.

Sve su gledale njegove kolege u policijskim uniformama, a videonadzor je otkrio da mladić uopće nije pružao otpor policajcu koji ga je tri puta udario u glavu, a zatim sjeo u vozilo i napustio parking.

FUP je pokrenuo istragu, kao i Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Rezultata nema.

U julu ove godine dogodio se incident ispred zgrade FUP-a između dva policijska službenika ove agencije, a jedan od njih je bio Zoran Čegar.

Tri mjeseca poslije, Čegar je otuptovao u Dubrovnik gdje mu je počelo suđenje jer je optužen za prevaru državljanina Hrvatske. No, on je i tu priliku iskoristio da nasrne na novinarku CIN-a i zaprijeti joj riječima: "Nemoj da ti grkljan iščupam." Zabilježene su i telefonske prijetnje.

Nakon svega ovoga Federalne uprava policije nije donijelo odluku o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara. Ranije je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara javno pozvao v.d. direkotra FUP-a Ensada Kormana da poduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji načelnika.

Po Čegara su posebno inkriminirajući i posljednji navodi da je mešetario s nekretninama i varao, što su istraživali novinari CIN-a.

Protiv Čegara je proteklih godina podneseno nekoliko disciplinskih prijava za nasilničko ponašanje nad kolegama i građanima, ali je unutrašnja kontrola sve odbacila zbog nedostatka dokaza.